• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Süreç sonuçlanırsa korucular ne olacak?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Çözüm sürecinde en çok tartışılan konulardan biri olan, süreç sonrasında korucuların ne olacağı konusunu Van Geçici Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ayhan Kahraman'a sorduk.

 

Süreçle ilgili ciddi kaygıları olduğunu belirten Ayhan Kahraman, süreç sonrasında bir şekilde düşman sahibi olmuş korucuların can güvenlikleri noktasında ciddi kaygılarının olduğunu ayrıca eve dönüş projesinde de endişelendiklerini söyledi.

 

"30 yıldır sigortasız çalıştırılıyoruz"
Türkiye genelinde 46 bin civarında korucu olduğunu belirten, Kahraman, "En çok bu sürecin olumlu bitmesini isteyen bizleriz. Bu süreçte devletimizin bizi mağdur etmemesi gerekir. Devlet kendi koyduğu kanunu korucuların çalıştırma safhasında kendisi çiğnemektedir. Çünkü herhangi bir işveren işyerinde birini sigortasız çalıştırdığı zaman ve devlet bunu öğrendiğinde bu işyerine ağır ceza uygulamaktadır. Çünkü sigortasız işçi çalıştırmak kanunen yasaktır. Maalesef biz bu konuda 30 senedir sigortasız çalıştırıldık. Halen de öyle çalıştırılıyoruz" dedi.

 

Korucuların aldıkları maaşların açlık sınırlarının altında olduğunu belirten Kahraman, şuan korucuların 849 TL aldığını söyledi.

 

Korucu belediyede temizlik işçisi olamaz!
Bu süreç bittikten sonra korucuların can güvenliğinin önemli olduğunu söyleyen Ayhan Kahraman, "Korucular 30 yıldır terörle mücadele yapıyor. Hem halka düşman olmuşlar hem de dağdaki teröriste düşman olmuşlar. Silahlar ellerinden alındığı zaman çok olumsuz şeyler meydana gelecektir. Düşman sahibi bir tane korucu ve ya korucu başımız kalkıp da belediye de bir temizlik işçisi olamaz. Emniyet ya da jandarma da istihdam edilmemiz daha iyi olur" şeklinde konuştu.

 

Van'da 6 bin korucu var
Van'ın korucu nüfusu bakımından en yoğun illerden biri olduğunu belirten Kahraman, "Van'da şuanda mevcutta 6 bin tane korucumuz var. Bu süreç olumlu ya da olumsuz biterse biz korucular olarak haklarımızı istiyoruz isteyeceğiz" ifadelerini kullandı.

 

Korucular eve dönüş projesinden endişeli
Eve dönüş projesi ile ilgili bir soru üzerine Kahraman, "Dağdaki terörist yarın öbür gün bu proje kapsamında eve döndüğünde bu korucularımız zaten halkla düşman olmuş. Kendi köyleriyle düşman olmuş. PKK Türkiye'ye gelirse kendi evlerine bunların düşmanlıkları bitmez ki. Dağdaki adam korucularla geçinemez korucular da bunlarla geçinemez. Bence bu yanlıştır. Böyle bir şey biz korucular açısından sakıncalıdır" diye konuştu.

 

Kahraman, süreç olumlu biterse ya da bitmezse mağdur edilmemeleri gerektiğini belirterek, "Bunca yıldır bizi sigortasız çalıştırdılar taleplerimiz; sigortalarımızın verilmesi, maaşlarımızın en düşük memur maaşına endekslenmesi, emekli olduğumuzda kıdem tazminatlarımızın verilmesidir" dedi. (Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir