• DOLAR 32.359
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2291.653
  • ...
`Alevi-Sünni Çatışması Çıkarmaya Çalıştılar`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı Doğan Bermek, Gezi Parkı`nda ağaçların kesileceği gerekçesiyle başta İstanbul olmak üzere Türkiye`nin dört bir yanına yayılan eylemleri değerlendirdi.

Bermek, bazı kesimlerin gelişmeleri fırsat bilerek Alevi-Sünni çatışması çıkarmaya çalıştığı uyarısında bulundu. Alevilik faaliyetleriyle bir ilgisi olmayan birçok derneğin de Taksim`deki eylemlere katıldığını dile getirdi. Gezi Parkı`ndaki gösterilerin toplumsal huzursuzluktan kaynaklandığını belirten Bermek, bu durumun birçok yerli yabancı radikal grupların ve terör örgütlerinin istismarına yol açtığını vurguladı.

Suriye`deki olaylardan sonra birtakım kaynakların Alevi-Sünni gerginliği çıkarmaya çalıştığına dikkat çeken Doğan Bermek, "3. köprüye Yavuz Sultan Selim adının takılması da bu operasyonlardan bir tanesi." dedi.

Protestolara katılan eylemcilerin tamamının masum olmadığı üzerinde duran Bermek, "Gezi Parkı eylemlerine katılan Alevi derneklerinin bir kısmının Alevi olup olmadığı tartışılır, diğerleri ise radikal, siyasi amaçlı gruplardır." diye konuştu. Bir yasa dışı örgütün eylemleri maniple edemediğinden olayları Alevilerin yoğunluklu olarak yaşadığı Gazi Mahallesi`ne taşıma gayretinde olduğunu aktaran Bermek, Türkiye`nin birçok yerinde bu gayretlerin olduğuna işaret etti. Türkiye`de bin civarında Alevi derneği bulunduğunu kaydeden Bermek, "Bunların içinde devletin ve başka odakların kurdurduğu dernekler var. Alevilikle pek alakası olmayanlar Aleviliği maniple etmeye çalışan ben de buradan bir ekmek yerim düşüncesi olanlar var. Çantasında 18-20 tane derneğin dosyaları ile dolaşan adamlar gördük. Derin yapı muhakkak var. Alevi derneklerinin 70-80 tanesi doğrudan talimatla hareket etmektedir. Bağlantılı olarak da 300-400`ü geçebilir." diye konuştu. Alevi-Sünni çatışmasının uzun zamandır istendiğini kaydeden Bermek, Madımak, Başbağlar, Gazi ve Ümraniye olaylarının bu amaçla çıkarıldığını ifade etti. Hiçbir Alevi derneğinin bu tür olaylarda harekete geçemeyeceğinin altını çizen Bermek, "Alevi derneğiyiz, diyenlerin ne kadar dernek olduğuna bakmak lazım. Alevilikle ilgili bir faaliyeti yok bunların. İnancını sürdürecek bir gayret yoksa o zaman inançtan başka bir amaç için oldukları düşünülür. Siyaset yapmak için bir arada oldukları düşünülür." dedi. Gezi Parkı eylemlerine Alevi derneği olarak katılanların Aleviliğinin tartışılır olduğunu ifade eden Bermek, asıl hedefin hem Alevileri hem de Sünnileri tahrik etmek olduğuna vurgu yaptı. Alevilerin, yaşadıkları travmalardan hareketle bir tartışmaya çekilmek istendiklerini belirten Bermek, bu tahrikin amacını ise şöyle izah etti: "Ortada Alevileri sık sık tahrik edip, Alevilerden doğan tepkileri de milleti bıktırmak için kullanıyorlar. Alevi reflekslerini, toplumun sabrını taşırmak için, toplumu Alevilerden soğutmak için kullanmaya çalışanlar var. Bunlara alet olanlar da çok.".

Dünya bülteni

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir