• DOLAR 32.333
  • EURO 35.167
  • ALTIN 2313.164
  • ...
SON DAKİKA
Ev hanımlarından HÜDA PAR'ın "25 yıllık evli kalan kadınlara emeklilik hakkı" talebine destek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2020'de açıkladığı verilere göre kadın nüfusunun yüzde 28'inin ev hanımlığı yaptığı belirtildi.

Ankara'da ev hanımı olarak hayatlarını idame eden kadınlar, HÜDA PAR'ın "ev hanımlarına emeklilik" teklifini olumlu bulurken, ev hanımı olan bu kadınların işsiz olarak değerlendirilmemesi ve emeklilik hakkından faydalanması gerektiğinin altını çizdiler.

 

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, geçtiğimiz ay İzmir'de "25 yıl evli kalan kadınlara emeklilik hakkı tanınsın!" talebi kamuoyunda yankı buldu.

Anneliğin kutsal bir statü ve meslek olduğuna vurgu yapan Yapıcıoğlu, Hükümete; boşanmaları yavaşlatacak, evlilikleri kolaylaştıracak güzel teklifte bulunmuştu. HÜDA PAR'ın "ev hanımlarına emeklilik" teklifi Ankara ikamet eden ev hanımlarından tam not aldı.

"Devleti bu anlamda HÜDA PAR'ın çağrısına kulak vermeye davet ediyorum"

HÜDA PAR'ın böyle bir konuyu ele almasının takdire şayan bir durum olduğunu dile getiren Fatma Karaarslan, "HÜDA PAR çok güzel bir meseleyi ele almış. Benim de 12 yıllık bir evliliğim var. Şu ana kadar 4 çocuk sahibiyim. Bir ev hanımı olarak dışarıdaki bir bayandan daha fazlasıyla çalışıyorum. Evin içinde kıyas ettiğim zaman gerçekten evin içindeki hanımlar; ev temizliği, çocuk bakımı, eşleriyle ilgilenme konusunda daha fazla çalışıyorlar ve bunun karşılığını bulamıyorlar. Gerçekten bunun karşılığının ancak bu şekilde tamamlanabileceğini düşünüyorum. Son olarak, devleti bu anlamda HÜDA PAR'ın çağrısına kulak vermeye davet ediyorum." dedi.

"HÜDA PAR'ın bu çağrısı yetkili merciler tarafından ivedilikle dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum"

Remziye Yıldırım

Boşanmaların bu denli yüksek olduğu bir dönemde, bu düşüncenin yasaya dönüşmesi gerektiğinin altını çizen Remziye Yıldırım, "Yeryüzünü imarında birlikte görev alan kadın ve erkeğin kurmuş olduğu aile yuvasında, kadın 7 gün 24 saat, 365 gün bıkmadan, usanmadan, sabırla, samimiyetle, fedakarlıkla evlilik yuvası için elinden gelen her şeyi yapandır. İstatistiklere baktığımız zaman boşanma oranlarının evlilik oranından daha fazla olduğunu görüyoruz. Boşanmaların önüne geçmek ve ailenin daimî olması adına HÜDA PAR'ın bu çağrısının yetkili merciler tarafından ivedilikle dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

"Aile saadeti için HÜDA PAR'ın bu tasarısının acilen yasal olarak yürürlüğe geçmesini istiyoruz"

Son dönemde evlilik kurumunun zarar gördüğünü ve bu düşüncenin gündemde olmasının mutluluğunu yaşayan Hümeyra Yılmaz ise şu ifadeleri kullandı:

Öncelikle bu kararın kamuoyunda gündem olması ve yürürlüğe girmesi için ellerinden gelen çaba ve gayreti gösteren HÜDA PAR camiasına ve Genel Başkanına teşekkür ederim. Çünkü son zamanların en büyük sorunu haline gelen evlilik sorunu ve evliliğin itibarsızlaştırılmasıyla birlikte artan boşanmalar ve ahlaki yozlaşma ile birlikte evlilik kurumunun ciddi yaralar aldığını görmekteyiz. Tüm bunlarla birlikte tüm bu olumsuzluklara rağmen ev hanımlarının ciddi bir özveriyle, büyük bir şefkatle, yıllarını, emeklerini, bütün gayretlerini bir eve atlayıp o evin mutluluğu için harcayan, topluma yararlı ve faydalı nesiller yetiştirmeye çalışan ev hanımları için bu tasarının acilen yasallaşarak yürürlüğe geçmesini istiyoruz, talep ediyoruz. Bunun olumlu örneklerini başka devletlerde görmekteyiz ki ülkemizde de yürürlüğe girerse çok ciddi güzel geri dönüşler alacağımızı umuyoruz.

"Böyle bir şeyin hayata geçirilmesi halinde boşanmaların da önüne geçilecektir"

Meryem Cıbır

HÜDA PAR'ın düşüncesinin doğru bir karar olduğunu belirten Meryem Cıbır, "Ev hanımıyım. Eşimi kaybettim ama sizin düşünceniz bana çok güzel geldi. Bence çok güzel bir fikir. Güzel düşünmüşsünüz, böylelikle boşanmaların da önüne geçileceğini düşünüyorum. Bence de bu çok güzel bir şey. Belli bir yaştan sonra daha çok ihtiyacı var bence. Gençken değil de hani bunu 20 yıllık evli kalıp da belli bir yaşa gelmiş bayanlar için daha güzel bir şey. Belki çalışamayacak durumdadır, belki maddi durumu da kötüdür bilmiyorum. Bence de çok güzel bir fikir. Çok faydalı olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

"Evde kadının yaptığı iş hiç görünmüyor"

Kadriye Dündar

Ev hanımlarının yükünün ağır olduğunu kaydeden Kadriye Dündar, "Ev hanımları evde çocuğuna bakıyor, evin işlerini akşama kadar yani doğru düzgün oturmadan zaman geçiyor. Çamaşırı ütüsü bir sürü iş ve bu işler bitmiyor. Eşleri gelince de akşama kadar oturdun deniyor. Ama işte evdeki kadının yaptığı işi hiç görünmüyor." dedi.

"Ev hanımı olarak canı gönülden emekli olmak isterim"

Miyase Pilavcı

Ev hanımlarının da emeklilik haklarının olduğunu ifade eden Miyase Pilavcı, "Böyle bir şey benim için, yani ben kendi açımdan söyleyeyim, çok güzel bir şey. Olursa daha çok sevinirim. Niye istemeyeyim ki? Benim de hakkım yani. Ev hanımlarının işleri, normal işlere göre daha zor. Olursa çok sevinirim. Ben de canı gönülden emekli olmak isterim. Öyle olursa güzel bir şey." ifadelerini kullandı.

"Ev hanımları çalışan hanımlardan daha çok yoruluyor"

Zeynep Kuyubaşı

Neredeyse yarım asırdır evli olan Zeynep Kuyubaşı, "Aslında çalışan hanımlardansa ev hanımları daha çok yoruluyor. 42 yıllık evliyim. Darısı siz gençlere." temennisinde bulundu.

"Hep içimden böyle bir konunun gündeme gelmesini istiyordum"

Sultan Kuyubaşı

38 yıldır ev hanımı olduğunu ve yıllardır böyle bir şeyler düşündüğünü, HÜDA PAR'ın bu teklifini tüm ev hanımlarının desteklemesi gerektiğini vurgulayan Sultan Kuyubaşı, şu şekilde konuştu:

Ev hanımları çok ezik yaşıyor. Gerçekten hiçbir gelirimiz yok. Eşimiz harçlık verirse markete gidebiliyoruz, eşimiz harçlık verirse alışveriş yapabiliyoruz. Ondan dolayı böylesi bir şey hayata geçerse çok mutlu olurum. Ben de 38 yıllık evliyim. 4 tane çocuğum var. Allah razı olsun inşallah. Çok mutlu oldum. Hatta bunun da hep içimden gündeme gelmesini istiyordum. İnşallah böyle bir şey olursa hemen yararlanmak istiyorum.

"38 yıl boyunca bir anne olarak ben her işi yapıyordum"

Yücel Terzi

Kadınların buna daha çok ihtiyacı olduğunu belirten Yücel Terzi, "Neden olmasın, olsun derim. Kadınların erkeklerden daha çok hakkı var. Evde gece gündüzü yok. Bir anne olarak ben her işi yapıyordum mesela. Ben 38 yıllık evliyim. Önceden makine yoktu, bir şey yoktu. Tüm işler el ile yapılırdı. Şimdi herkesin otomatik süpürgesine varana kadar her şeyi var. Yani emeklilik hakkı öncekilere bağlanmasını isterim. 25 yıllıklara verilsin. İnşallah olur diyorum." diye konuştu.

"Biz HÜDA PAR olarak toplumun temelini oluşturan mimarın kadınlar olduğunu her zaman dile getiriyoruz"

HÜDA PAR Altındağ İlçe Kadın Kolları Başkanı Fulya Sevgili

HÜDA PAR Altındağ İlçe Kadın Kolları Başkanı Fulya Sevgili, "Biz HÜDA PAR olarak toplumun temelini oluşturan mimarın kadınlar olduğunu her zaman dile getiriyoruz. Bu yüzden toplumumuzun en önemli unsuru olan kadının birçok hak ve hürriyetinin olduğunu ve bunun asla görmezden gelinmemesi gerektiğini savunuyoruz. Bununla birlikte kadının kesinlikle kendi isteği dışında uygun olmayan şartlar altında çalışmak zorunda olmadığını ve olmaması gerektiğini dile getiriyoruz. Bugün maalesef bin bir zorlukla kurulan yuvaların basit ve çok hızlı bir şekilde dağıldığına şahit oluyoruz. Bu duruma engel olacağını düşündüğümüz 25 yıllık evli bir kadına emeklilik hakkı tanınmasını gündeme getirdik. İnşallah bu talebimiz gerçekleşirse kutsal ve gerçekten zor bir meslek olan annelik, annelerimiz ve ileride bizler rahat bir nefes alacak ve boşanmaların önüne biraz da olsa geçilecektir. Bu yüzden bizim devletten talebimiz 25 yıllık evli bir kadına emeklilik hakkının verilmesidir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir