• DOLAR 32.509
  • EURO 34.593
  • ALTIN 2489.483
  • ...
Bankalar Bir Skandala Daha İmza Attı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Müşterilerinden habersiz, kredilerden sigorta yoluyla para kesen, bunu da `tenhada kıstırmak` olarak tanımlayan bankalar yeni bir skandala daha imza attı. Bankalar, habersiz sigorta uygulamasını durağan hesap ve yatırım fonlarına da genişletti. Konuyla ilgili banka yöneticilerinin çalışanlarına attığı mail emirleri skandalın ortaya çıkmasını sağladı. Bankalar, özellikle cuma günleri, asıl ismi Faiz Dışı Gelir (FDG) olmasına rağmen `faiz değil gelir` diyerek ballı kazanç için harekete geçiyor. Yöneticiler çalışanlara "Arkadaşlar testere sırtındayız iyi çalışalım, hedefimiz şube başına 10 bin liralık FDG" şeklinde mail emirleri gönderiyor.

YÜZDE 100 HİZMET GELİRİ İSTİYORUZ

Şube başına 350-400 bin liralık hizmet geliri adı altında para toplanmasını sağlayan maillerden biri de özel bir bankanın yöneticisinin imzasını taşıyor. Yönetici mailinde çalışanlarına şöyle diyor: "Bu cuma kırılma noktasındayız! Bıçak sırtındayız! Durumun ciddiyetine istinaden göstereceğiniz hassasiyet ve çaba için şimdiden teşekkür ediyorum. Hepinizden minimum yüzde 100 hizmet geliri bekliyoruz." Kurumun KOBİ Bankacılığı Bölge Satış Müdürü ise, "Arkadaşlar, testere sırtında bile olabiliriz. Yarın çok özel çaba harcayalım. Hizmet gelirimizi yüzde 100 yapalım" diyerek çalışanlara gözdağı veriyor.
uzun yıllar çalışan bankacı, yatırım fonlarının da yeni bir soygun türü olduğunu belirtiyor. Bankacı fonla ilgili yapılanları ise şöyle tanımlıyor: "Müşterilerin hesabındaki yatırım fonları cuma günü bozulur. Pazartesiye kadar vadesiz hesapta kalır. Çünkü vadesiz hesaptaki para bankacının en çok sevdiği şeydir. Ya da cuma açılacak vadeli hesap `yanlışlıkla` unutulur pazartesiye kadar vadesiz hesapta kalır. Müşterinin onayı alınmaz."

FONDA TATİL VURGUNU

Mailleri gönderen bankada uzun yıllar çalışan bankacı, yatırım fonlarının da yeni bir soygun türü olduğunu belirtiyor. Bankacı fonla ilgili yapılanları ise şöyle tanımlıyor: "Müşterilerin hesabındaki yatırım fonları cuma günü bozulur. Pazartesiye kadar vadesiz hesapta kalır. Çünkü vadesiz hesaptaki para bankacının en çok sevdiği şeydir. Ya da cuma açılacak vadeli hesap `yanlışlıkla` unutulur pazartesiye kadar vadesiz hesapta kalır. Müşterinin onayı alınmaz."

BANKACI HAREKETSİZ HESABA YÜKLENİYOR

Peki `faiz değil gelir kampanyası` diyerek müşterilerin ruhu bile duymadan ve herhangi bir hizmet vermeden bu paralar nasıl alınıyor? Onu da mailleri ortaya çıkan bankanın eski yöneticisi şöyle anlatıyor: "Bankalarda müşterinin haberi olmadan hesabından masraf alınıyor, sigorta kesiliyor. Bankacılık dilinde bu bankacılık hizmet geliri (BHG) olarak adlandırılır ve faiz dışı gelirdir. Örneğin Gaziosmanpaşa Şubesi bir günde müşterilerden 15 bin TL masraf almış. Uzun zamandır hareket görmeyen hesaplardan sigortalar kesilir, masraflar alınır. Yani hırsızlığın değişik bir türü."

Sabah

Bu haberler de ilginizi çekebilir