• DOLAR 32.418
  • EURO 35.447
  • ALTIN 2326.681
  • ...
42 ülkeden Rusya'ya ültimatom gibi açıklama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya'nın Ukrayna'da  Zaporijya Nükleer Santrali'ni  hedef alınması dünya kamuoyunda tepkilere neden oldu.

AB ve 42 ülkenin açıklamasında şunlar kaydedildi:

"Rusya'nın Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali'ni kontrol etmesi bu ülkeler için büyük bir tehlike oluşturuyor. Rus askeri personelinin ve silahlarının nükleer tesiste konuşlandırılması kabul edilemez. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) üyelerinin uymayı taahhüt ettiği emniyet, güvenlik ve koruma ilkeleri göz ardı ediliyor. Zaporijya Nükleer Santrali'nde Rus askeri kuvvetlerinin varlığı, operatörün ve Ukraynalı yetkililerin görevlerini yerine getirmesini engellemektedir" 

"Ukrayna'dan çekil!"

Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'ya güvenlik desteğinin süreceği belirtilen açıklamada, "Rusya Federasyonu'nu askeri güçlerini ve diğer tüm yetkisiz personelini Zaporijya Nükleer Santrali'nden, yakın çevresinden ve tüm Ukrayna'dan derhal geri çekmeye çağırıyoruz. UAEA ve genel direktör, Ukrayna'nın kendi toprakları ve altyapısı üzerinde tam egemenliğine saygı gösterirken, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı devam eden saldırgan savaşı sırasında nükleer güvenlik ve koruma önlemlerinin uygulanması alanlarında Ukrayna'ya yardımcı olma çalışmalarını tam olarak destekliyoruz" denildi.

Deklarasyonun sonunda, "Rusya'nın işgali ve Ukrayna'nın nükleer tesislerinde devam eden varlığının nükleer olay ve kaza riskini önemli ölçüde artırdığı yadsınamaz. Rusya'nın Ukrayna'daki yasadışı eylemlerini haklı çıkarmak için dezenformasyon kullanmasını şiddetle kınıyoruz" ifadelerine yer verildi.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir