• DOLAR 32.535
  • EURO 34.969
  • ALTIN 2432.14
  • ...
Maymun çiçeğinde korkutan gelişme!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Vaka sayılarındaki yükseliş devam ederken hastalıkla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. İnsandan evcil hayvana bulaşan ilk doğrulanmış vaka Fransa'nın başkenti Paris'te kaydedildi.

Haziran ayının başında ağrılı lezyonlar geliştirdikten sonra maymun çiçeği teşhisi alan 44 ve 27 yaşındaki bir çifte ait olduğu bildirilen İtalyan tazısı hastalığa yakalandı. Sahiplerinin hastalığa yakalanmasından 12 gün sonra belirtiler göstermeye başlayan köpeğe PCR testi yapıldı. Test sonuçları köpeğe bulaşan şuşun sahiplerine bulaşan suşla yüzde 100 uyuştuğunu belirtildi.

Maymun çiçeği hastalığının endemik olduğu ülkelerde, kemirgen ve vahşi hayvanlarda virüse rastlamak mümkündü. Ancak kedi ve Köpek gibi evcil hayvanlarda şimdiye kadar herhangi bir enfeksiyon rapor edilmedi. Uzmanlar, risk altındaki kişileri evcil hayvanları konusunda uyarırken, virüsün bulaştığı hayvanların da en az 3 hafta boyunca insanlardan izole edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 'acil durum' ilan ettiği hastalıkta dünya genelinde vaka sayısı 30 bini geçti, toplam ölüm sayısı 12'ye yükseldi.

ABD'de hastalığın bulaştığı insanların sayısı 10 bin sınırını geçerken, ABD'yi yaklaşık 5 bin vaka sayısı ile İspanya, 3 bin vaka sayısı ile İngiltere ve 2 bin 500 vaka sayısı ile Fransa takip etti. Açıklanan son verilere göre, Paris, Londra ve Madrid gibi Avrupa'nın gözde başkentleri maymun çiçeği salgınının merkez üssü haline geldi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir