• DOLAR 32.48
  • EURO 34.846
  • ALTIN 2477.7
  • ...
Birçok İl’de mikrofona konuşan vatandaşlar:  EMEKLİLİK EV  HANIMLARININ DA  HAKKI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu yaptığı açıklamada ‘25 yıl evli kalan kadınlara emeklilik hakkı tanınsın’ çağrısında bulundu. Yapıcıoğlu’nun çağrısı Türkiye genelinde yankı buldu. Vatandaşlar, emekliliğin yıllarca çocuk yetiştiren, ev işlerine koşuşturan, gecesini gündüzüne katan kadınların en temel hakkı olduğunu savundu. İstanbul, Ankara, Mardin, Siirt ve daha birçok ilde mikrofonlara konuşan vatandaşlar, emekliliğin ev hanımlarının en temel hakkı olduğunu savundu.

ONLAR BİZE NESİL YETİŞTİRİYORLAR, GÜZEL OLUR

İstanbul’dan Sevgi Yıldız, “Çok güzel, iyi bir şey. Evde bayanlar tabii çalışıyor, bir geliri yok. Tek maaşla olmuyor zaten ve evde sadece eşim emekli. Yani güzel olur…” ifadelerini kullandı.

Hayrettin Aksu da “Yani bayanlar her şeyin en güzelini hak ediyorlar ve onlar bize nesil yetiştiriyorlar. Ama bu proje ile ilgili alt yapısını iyi oluşturmak lazım ilerde mağduriyet vermesin diye tabii ki… İyi bir fikir bence. İnşallah hayırlı olur diyoruz…

"EV HANIMLARI EMEKLİLİĞİ SONUNA KADAR HAK EDİYORLAR"

Ev hanımlarının işinin çok zor olduğunu belirten Nazife Öz, "Ev hanımı demek zaten başlı başına bir işçi demek. Eviydi, çocuklarıydı, temizliğiydi, yemeğiydi. Bence sonuna kadar hak ediyor. Destekliyorum. Güzel bir çözüm, güzel bir yol bulunabilir. Ben de ev hanımıyım. Daha önce çalıştım. Şu anda emekli de oldum ama ev hanımları gerçekten hak ediyor. Çünkü çok zor. İş hayatı ile çocuklarla evi yürütmek çok zor. Erkek evinden çıkıyor, gidip kendisini işine veriyor. Akşam eve geldiğinde her şeyi hazır ama bir bayan böyle değil. Bu konuda bir şeyler yapılabilirse çok güzel olur." dedi.

"BÖYLE BİR HAK TANINIRSA GÜZEL OLUR"

Ev hanımlarının yaşadığı zorluklara değinen Fatma Bakırcı, "Ev hanımları savaş halinde. Çoluğu, çocuğu, eşi, dostu, ekonomisi, kirası, faturası. Kadınlar savaş içerisinde. Kadınlara öyle bir hak tanınırsa çok güzel bir uygulama olur." dedi.

"ÇOK GÜZEL BİR UYGULAMA, DESTEKLİYORUM"

İkram Baran, "Vallahi çok güzel. Zaten sıkıntı çekiyoruz. Eğer bayanlara böyle bir yardım yapılacaksa, devlet tarafından bir katkı sunulursa şükrederiz. Hakları var. 50 yıldan beri evliyiz. 74 yaşındayım, hanım 14 yaşındayken evlendik. Çok güzel bir uygulama, destekliyorum.

"EV HANIMLARI 7/24 ÇALIŞIYORLAR"

Ankara’dan Hülya Uygun, "Ev hanımı kadınlar emekli olmalı tabi ki; o da çocuklarına bakıyor, evde çalışan bir bayan. Evde işçi sonuçta hatta bence en ağır işçi. Çünkü 7/24 çalışıyorlar. Mesai saatiniz yok. Her an çalışıyorsunuz. Mantıklı bir öneri olmuş." dedi. Annelere her türlü desteğin sağlanması gerektiğini aktaran Yiğit Demirtaş, "Önce bizim çalışan vatandaşlarımız sonra annelerimizin önemli bir yeri var. Onlara da bir nebze destek sağlanmasını düşünüyorum. 25 yıl az bir süre değil, nereden baksan 30 seneye dayanıyor. Gerçekten onların da bir kısım desteğe ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Uygulanırsa güzel bir yaklaşım olur." ifadelerine yer verdi.

HÜDA PAR'IN BU TEKLİFİ TABİ Kİ GÜZEL BİR ŞEY

28 yıl evli olduğunu ve böylesi bir açıklamaya sonuna kadar destek verdiğini söyleyen Emine Candan, "Ben de ev hanımıyım. 28 yıllık evliyim. HÜDA PAR'ın bu teklifi tabi ki güzel bir şey ev hanımlarının yanında olunmuş. Bu konuya bakıp inceleyeceğim inşallah." şeklinde konuştu. Boşanmaları yavaşlatacak, evlilikleri kolaylaştıracak teklifin iyi olduğuna değinen Seher Doğan, "Evde çalışanları şu an çalışan olarak saymıyorlar. Ama evde de çalışılıyor çoluk çocuk ve iş güç. Gecesini gündüzüne kattıkları için çok güzel bir düşünce." dedi.

"EV HANIMLARI ÇOK ÇALIŞIYOR, ÇOK HAKLARI VAR"

Mardin’den Kamile Elkatmış, "Hanımların emekli olması çok güzel bir düşünce, olmaları lazım, hakları var. Ev hanımları çok çalışıyor, çok hakları var. Kazansalar iyi olur, çok güzel düşünce. Mesela ben 55 yaşında emekli oldum ama ev hanımlarına da bu hakkın tanınmasını istiyorum. Hanımların emekli olmalarına hak tanıyorum." ifadelerini kullandı. Kadınların kendileri üzerinde çok haklarının olduğunu ve emeklilik hakkının fazlasını hak ettiklerini ifade eden İsmail Erbeyi, "Bayanların üzerimizde hakları çoktur. Yani ev hanımı olmaları çalışmıyor anlamına gelmez. Hepsi bizden daha fazla emek sarf ediyorlar. Çocuklar olsun evle ilgili olsun, yemek konusu olsun, ev işleri olsun bizlerden daha çok yoruluyorlar. Yani emeklilik konusunda bizlerden daha çok hak ettiklerine inanıyorum. Onlara da böyle bir hakkın verilmesi doğal bir şey, hayırlısı neyse o olsun." dedi.

ÇOK ÖNEM ARZ EDİYOR VE BUNUN ÜZERİNDE ÇALIŞILMASINI ARZU EDİYORUZ

Kadınların bu hak konusunda mağdur olduklarını ve hakkın ev hanımlarına tanınmasını arzulayan Esnaf Mehmet Selim Sabaz, "Şu anda kadınların genel olarak bu konuyla ilgili çok çok mağdur olduklarını görebiliyoruz, duyabiliyoruz bunları. Tabii ki daha güzel olur. En azından bayanlar açısından bir rahatlık olur. Bazı evlerde 3-5 kişi çalışırken öbür tarafa baktığınız zaman bir kişi zor bir iş bulabiliyor. Hanımefendilere destek olmak açısından bu 25 yıllık evlilikten sonra emekli yapma olasılığı çok önem arz ediyor ve bunun üzerinde çalışılmasını arzu ediyoruz. Vatandaş olarak bunu arzu ediyoruz. Haksızlık had safhada bu konunun gündeme gelmesi çok çok önem arz ediyor. Bunun üstünde durmak lazım." ifadelerini vurguladı.

AİLE DEMEK DEVLET DEMEKTİR, AİLE YOK OLURSA DEVLET DE YOK OLUR

Siirt’ten Emekli Öğretmen Fikret Demir, "Devlet evlilik müessesesini kurtarmak için gece gündüz kafa yorması gerekiyor. Üniversiteler, profesörler, kimin görüşü varsa Türkiye'de büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalan evlilik müessesesini konuşması lazım. Bakın Avrupa'da aile yok olduğu için her şeyleri de yok olacak. Nesilleri yok oldu, af edersiniz hayvan gibi bir yaşantı var. Neden? Evlilik müessesesi bitti. Aile demek devlet demektir, aile yok olursa devlet de yok olur. Bu mesele bizim için ekmek ve sudan da önemli." ifadelerini kullandı.

Yusuf Ayaz, "bu ülkede artık kadınlara gerekli hakların verilmesi gerekiyor. Kadınlar hak ettikleri yere gelmeli. Bu doğru açıklamadan dolayı HÜDA PAR Genel Başkanına teşekkür ediyorum, bu kararı da çok doğru buluyorum. Yarın öbür gün baba vefat ettiğinde hiç olmazsa annenin bir güvencesi olur. Böyle bir uygulamanın hayata geçmesini olumlu karşıladığını ifade eden Belediye Emeklisi Kenan Dörtbudak, "Evli kadın 25 yıl sonra emekli olduğunda hiç kimseye muhtaç olmayacak, kimseye ihtiyacı olmadan kendi harcamasını yapabilecek. Hatta evlenip gitmiş çocuklarına kendi kocasına dahi muhtaç olmayacak. Kocası da vefat etse ortada kalmayacak. Bir diğer taraftan da boşanmaların sayısında da bir azalma olur." dedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir