• DOLAR 32.384
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2326.163
  • ...
Sur Belediyesine ilk tepki Sahabe- Der'den
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Diyarbakır Sur Belediyesinin sokak isimlerine kilise ve ermeni yazarın isimlerini vermesine ilk tepki, Sahabe Kültürünü Yayma, Yaşatma, İlim, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Sahabe-Der) Başkanı Faysal Yıldız'dan geldi. Duruma tepki gösteren Yıldız, belediyenin toplumun inancıyla çelişen değil bağdaşan çalışmaların yapılması gerektiğini belirtti.


"Bu isim değişimleri birilerine yaranılmak için mi?"
Sahabe ve Peygamberleriyle İslam âlemine ün salan Diyarbakır'ın sokaklarına hiçbir Sahabe veya Peygamber isminin verilmediğini belirten Yıldız, "Son zamanlarda belediye eliyle sokaklarımızın isimlerinin değiştirilmesi, özellikle barış sürecinin de devam ettiği bir süreçte bunların hız kazanması, birilerine yaranılıyor mu diye düşünmemizi sağlıyor. Bizler Sahabe Der olarak bin küsur yıldır Sahabeleri barındıran Diyarbakır'ımızın sokak isimlerine Peygamber ve Sahabelerin isimlerinin verilmesini istiyoruz. Okuma ve yazmasında eksiklik ve zorluk bulunan ve yabancı isimleri telaffuz edebilmede sıkıntı yaşayan insanlarımız, bu nedenlerden dolayı resmi işlemlerinde zorluklar yaşayabilmektedir" dedi.


"Bu çalışmalar halkın inancıyla çelişkili"
Belediyelerin, Müslüman bir toplumda cami ihtiyaçlarından daha acil ve önemliymiş gibi, kilise onarımı yapması ve halkın paralarının bu tür çalışmalara akıtılmaması gerektiğini ifade eden Yıldız, "Belediye yetkilileri, halkın inancıyla çelişkili olan çalışmalarını gözden geçirmesi, halkın inancıyla bağdaşık ve halkımızın verdiği yetkileri daha iyi hizmetlerde kullanması gerekirdi. Ama maalesef görüyoruz ki, 15 yıldır bu belediyeyi elinde tutan bu kesim, her daim halkın inancıyla çelişen adımlar atılmış ve bu toplumun inancıyla bağdaşık hiçbir çalışma yapılmamıştır" şeklinde konuştu.


"Sokaklara Ermeni değil Sahabe ismi istiyoruz"
Sokaklara Şeyh Said, Bediüzzaman Said-i Nursi ve bu bölgede yaşamış bir çok İslam âliminin isimlerinin değil de isimleri zor telaffuz edilen Ermeni yazar ve kiliselerin isimlerinin verilmesinin art niyetli düşünceler olduğunu ve bunu kınadıklarını belirten Yıldız, "Bu art niyetli düşüncelerden doğan bu çalışmaların bir an evvel sonlandırılmasını istiyoruz. Bu noktada çalışmalar olacaksa Peygamberler ve Sahabeler şehri olan bu şehirde, Nebi veya Sahabe isimlerinin verilmesini ya da bu halkın bağrından kopmuş İslam âlimlerinin isimlerinin verilmesini, halkın isteğinin karşılığını verilebileceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. (Sedat Aslan/Hüseyin Asana-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir