• DOLAR 32.569
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2434.866
  • ...
KDP’den erken seçim çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rûdaw'ın haberine göreKDP Politbürosu’ndan bugün yapılan açıklamada “Irak’ta tüm partileri sorumlu davranmaya ve verimli görüşmeler aracılığıyla ülkeyi mevcut kördüğümden kurtarmak üzere ciddi adımlar atmaya çağırıyoruz” denildi

Açıklamada reform sürecinin sonuçlandırılması ve dönüşümün sağlanması adına, Irak’ta bir erken seçime gidilebileceği ve bu anlamda bir anlaşmaya varılabileceği çağrısı dile getirildi.

KDP bunun yanı sıra, son seçim sürecinde yaşananların tekrarlanmaması için tüm tarafların seçim sonuçlarını tanıması gerektiğini kaydetti.

Irak'ta siyasi süreç felç durumda

 Ekim 2021’de seçimlerin yapıldığı Irak’ta, siyasi süreç felç olmuş durumda. Partiler ortak bir anlaşmaya varamadığı gibi ülkede halen bir hükümet kurulabilmiş değil.

Seçimlerden galip çıkan Şii siyasi ve dini lider Mukteda Sadr, İran yanlısı partilerle hükümet kurmaya yanaşmamış ve ardından siyasetten çekildiğini açıklamıştı.

Sadr sonrası hükümet kurma işi rakibi Koordinasyon Çerçevesi'ne geçmişti. Koordinasyon Çerçevesi ise 25 Temmuz'da başbakan adayı olarak eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani'yi seçtiğini duyurmuştu.

Sadr yanlıları, İran’a yakın Sudani’yi protesto etmek amacıyla 30 Temmuz Cumartesi günü Yeşil Bölge’ye girerek parlamento binasını basmış ve burada oturma eylemi başlatmıştı.

Sadr, 2 Ağustos'ta destekçilerine Parlamentodan ayrılarak oturma eylemine binanın çevresinde devam etmeleri çağrısı yapmıştı. Sadr, 3 Ağustos'taki konuşmasında, İran destekli Şii siyasi rakiplerine diyalog ve uzlaşı kapısını kapatarak, parlamentonun feshedilmesi ve erken seçim çağrısında bulunmuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir