• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Tarihte bugün: 11 Ağustos
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1928: İbrahim Necmi, İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda Latin harfleriyle ilk dersi verdi. Bir gecede ilan edilen harf devriminden sonra yöneten, yönetilen herkes bir anda okuma-yazma bilmez hale geldi. Bu durumu bir an önce telafi etmek gerekiyordu ve işe ilk önce devletin tepesinden başlanmalıydı. Tepeden aşağıya okuma yazma ve okullaşma oranı hızla yükseltilmeliydi. Ne var ki ‘harf devrimi yapıldı, herkes yeni harfleri öğrensin’ demekle olmuyordu ve Türkiye %80’lik okuma yazma oranını ancak iki binli yıllarda yakalayabilecekti. (Latin harfleriyle ilk ders)

 

1960: Çad, Fransa'dan bağımsızlığını ilan etti. (Çad, bağımsızlığını ilan etti)

 

1961: Yassıada Duruşmaları, 9 ay 25 gün sonra sona erdi. Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile Maliye Bakanı Hasan Polatkan’a idam cezası verildi. Celal Bayar’ın yaş haddinden idamı infaz edilmezken, başbakan ve iki bakanın idamı 16 Eylül 1961’de Yassıada’da infaz edildi. (Yassıada Duruşmaları sona erdi)

 

1980: Çin'de Mao dönemi resmen tarihe karıştı. Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi, Mao ile ilgili tüm resim, demeç ve afişleri yasakladı. (Çin'de Mao dönemi sona erdi)

 

1995: Suudi Arabistan’da 4 Türkiye vatandaşı kılıçla başı kesilerek idam edildi. 14 Ağustos’ta 2 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı daha aynı yöntemle idam edildi. 17 Ağustos’ta Başbakan Tansu Çiller, idamların durdurulması için Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş’ı Suudi Arabistan’a özel elçi olarak gönderdi. 20 Ağustos’ta Suudi Hükümeti idamları durdurduğunu açıkladı. (Suudi Arabistan’da 4 Türkiye vatandaşı idam edildi)

 

1999: Yüzyılın son tam güneş tutulması Türkiye’den de çeşitli illerden izlendi. (Yüzyılın son tam güneş tutulması)

 

2004: Kocaeli'nin Tavşancıl kasabasında, Başkent ve Adapazarı Ekspresleri kafa kafaya çarpışarak kaza yaptı. Kazada ikisi anne ile kızı olmak üzere 8 kişi öldü, 88 kişi yaralandı. (İki tren kafa kafaya çarpıştı)

 

2005: Pakistan, nükleer başlık taşıma kapasiteli ilk füzesini denedi. Böylece Pakistan çok belirgin noktaları hedef alabilen bu tür füze yapabilen ülkeler safına katılan ilk ve şu ana kadarki tek İslam ülkesi oldu. (Pakistan, nükleer başlık taşıma kapasiteli ilk füzesini denedi)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir