• DOLAR 32.342
  • EURO 35.211
  • ALTIN 2246.8
  • ...
Yapması kolay, faydası sayısız spor: Yürüyüş
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yürüyüş, belki de dünyanın en kolay sporlarından biri. Ancak hem bedensel hem ruhsal birçok faydası bulunuyor.

Temel fiziksel bir aktivite olan yürüyüş, her kişiye, her zaman ve her yerde önerilir. Her yaşta korkmadan yapılabilecek bir spor olan yürüyüş; ister evdeki yürüme bandında, ister spor salonunda ya da açık havada yapılabilecek yaşam boyu spor etkinlikler arasında yer alıyor.

Ayrıca yürüyüş, rahat bir ayakkabının dışında özel bir ekipman gerektirmeyen, ekonomik bir aktivitedir. Çocuklar ve gençler için yürüyüşün tek başına yeterli bir fiziksel aktivite olmasa da yaşlı bireyler için ideal bir spor türüdür.

Uzmanlara göre sadece yürüyüş değil düzenli farklı egzersizler de gençlerde kas kuvvetini ve buna paralel olarak kas kütlesinde artışa neden oluyor. Düzenli egzersiz ile kaslarda yaşanan bu fizyolojik adaptasyonlar sonucunda; kas tonusu ve kuvveti artarak eklem kontrolü ve stabilizasyonu gelişir. Fiziksel aktiviteye tolerans uzun sürer, kondisyon ve dayanıklılık gelişir. İleri yaşlarda daha hareketsiz bir yaşama geçildiği için total kas kitlesinde ve kas kuvvetinde azalmalar başlar. Kasların aerobik kapasitelerinde de düşüş görülür. Düzenli egzersiz ile denge ve koordinasyon arttırılarak vücut postürünün korunması sağlanır ve omurga sağlığı korunur.

Kilo vermek için sadece diyet yetmez

Obezite tüm dünyayı tehdit eden bir halk sağlığı problemidir. Hareketsiz yaşam tarzın obeziteye ve dolaylı olarak koroner kalp hastalığı, diyabet, hipertansiyon, inme gibi hastalıklara risk oluşturuyor. Kişinin sağlıklı kilosunu korumak ya da kilo vermek için beslenmesindeki kalori miktarını azaltması yeterli olmuyor. Sağlıklı kiloyu korumak ve enerji yakmak için fiziksel aktivite gerekiyor.

Yetişkinlere haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta aktivite yapmaları öneriliyor. Haftada 5 kez yarım saat 30 yürüyüş yapmanın, sağlık açısından en ulaşılabilir, en kolay ve en ucuz fiziksel aktivite olduğu belirtiliyor.

Egzersiz kan şekerinin kontrolü konusunda da faydalı oluyor. Egzersiz, diyabetli kişilerde glukoz toleransını ve insülin etkisini arttırarak kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Düzenli egzersiz ile birlikte yiyeceklerin sindirimi sonucu oluşan glikozun, kas dokuları tarafından kullanılması hızlanarak kan şekeri regüle edilmiş olur. Diyabet hastalarında egzersizle harcanan enerji yardımıyla kilo kontrolü sağlanmış olur.

Depresyondaysanız yürüyün

Tüm bunların yanı sıra yürüyüş yapmak depresyon, anksiyete ve stres semptomlarını da azaltıyor. Yürüyüş sırasında hipofiz bezinden salgılanan endorfin hormonu sayesinde kişinin zevk alma duyusu gelişiyor. Yürüyüş yapmak kendine güveni uyandırır, azmi arttırır. Endorfin hormonu aile problemleri ve mesleki kaygılardan kurtulmanıza yardımcı olur.

Uzmanlar, bu nedenle mutlaka sporu hayata dahil etmeyi, yürüyüş yapmayı alışkanlık haline getirmeyi öneriyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir