• DOLAR 32.388
  • EURO 35.075
  • ALTIN 2326.544
  • ...
"Genç nesil, bir milletin bir toplumun geleceği ve istikbalidir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Salgınla birlikte toplumların ve bireylerin hayatına hızlı bir şekilde giren sosyal medya ağları özellikle gençler ve çocuklar üzerinde olumsuz etki bırakmaya devam ediyor.

Kişileri etkisi altına alan bilinçsiz sosyal medya kullanımı ciddi tehlikeleri de beraberinde getirmekle birlikte bağımlılığı artıyor.

"Gençlerin günlük ortalama 6 saatlerinin sosyal medyada geçiriyor"

Genç neslin toplumdaki önemine ve gençlerin bilinçsizce kullandıkları sosyal medyanın zararlarına değinen Mardin Peygamber Sevdalıları Derneği Başkanı ve İTTİHADUL ULEMA Üyesi Fesih Memiş, "Genç nesil bir milletin, bir toplumun geleceği ve istikbalidir. Tarih boyunca kurulan medeniyetlerde o medeniyeti kuran gençlerin omuzları üzerinde yürümüştür. Dolayısıyla her asırda, her devirde toplumlar, milletler kendi gençlerine gereken değeri vermelidir. Maalesef günümüze baktığımızda biz Müslümanların gençleri bizim için dünya ve ahrette faydalı olacak olan şeylerle meşgul olmaktan ziyade hem dünyalarını hem ahiretleri için fayda sağlamayacak, nefislerine hitap eden, günlük zevklerini tatmin eden şeylerle uğraşmaktadırlar. Yapılan araştırmalardan edindiğimiz bilgilerde, şu an Türkiye'de gençler günde Allah'ın verdiği 24 saatin ortalama 6 saatini günümüz hastalığı olan internette sosyal medyada, telefonda, tablette harcıyor maalesef." dedi.

Mardin Peygamber Sevdalıları Derneği Başkanı ve İTTİHADUL ULEMA Üyesi Fesih Memiş

"Sen kendini hakla meşgul etmezsen batıl seni istila eder, işgal eder"

Memiş, "Hazreti İmam-ı Şafii 'sen kendini hakla meşgul etmezsen, batıl seni istila eder yani işgal eder.' diyor. Bugün gerçekten biz gençlerimizin beynini, taze damaklarını ve kalplerini hakla meşgul etmezsek, hakkı anlatmazsak, Allah'ı ve ahireti anlatmazsak, dünyadaki asıl vazifemizin ne olduğunu anlatmazsak, bu gençler kendilerini avutacak başka şeyler bulacaklar. Gençler, ne dünyamıza ne de ahiretimize fayda vermeyen şeyler ile uğraşacaklar. Bunun yanında hem kendilerine zararları dokunacak hem ebeveynlerine hem de içinde yaşadıkları topluma. Yüce rabbim hem bizleri hem gençlerimizi boş işlerden muhafaza eylesin inşallah." ifadelerini belirtti.

Eğitim Bir-Sen Mardin Şube Başkanı Eyüp Değer, gençlerin zamanlarının çoğunu bilinçsizce sosyal medyada geçirdiklerini ifade etti.

Eğitim Bir-Sen Mardin Şube Başkanı Eyüp Değer

Gençlerin sosyal medya ve teknolojik aletlere bilinçsizce bağımlılığının özellikle pandemi döneminde gerçekleştiğini vurgulayan Değer, "Çocuklarımızın sosyal medya kullanımı, dijital aletlerin kullanımıyla ilgili son dönemlerde ciddi bir artış söz konusu. Özellikle pandemi ile beraber eğitimin uzaktan yapılması süreciyle başlayan bir durum. Çünkü bizler çocuklarımızı kendi elimizde uzaktan eğitim yapılacak diye telefonlara, bilgisayara alıştırdık. Belki evimize internet yoksa bile evimize internet bağlattırdık. Bir şekilde çocuklarımızın özellikle internetle, dijital ortamla kendi ellerimizle tanıştırdık. Bu tanıştırma ile beraber aynı zamanda bunun sonunda da farklı farklı tercihlere de girme gibi potansiyeli oldu. Facebook, Instagram, Twitter veya diğer sosyal medyalara girmeleri gibi söz konusu oldu." şeklinde ifade etti.

Dijital ortamlarda bilinçsiz şekilde bağlı olan gençlerin önünü engelleyebilmek için öncelikle bireylerin bu konulardan kendilerini muhafaza etmeleri ve bu konuda bilinçli davranmaları gerektiğini belirtti.

"Bizim uyguladığımız, bizim yapmadığımız bir şey başkası tarafından da yapılması çok doğru değil"

Değer, "Bizler çocuklarımızdan kitap okumasını istiyoruz ama kendi elimizde telefonlarımız duruyor. Kendimiz belki sosyal medyada saatlerce günümüzü geçiriyoruz. Öncelikle bizim yapmamız gerekiyor. Bir çocuktan bir şey talep ederken öncelikle ebeveynler olarak büyükler olarak bizim uygulamamız gerekiyor. Elimizde telefon varken çocuğumuza oğlum sen yapma yavrum, kızım sen yapma demek çok doğru değil, etki de etmiyor." ifadelerini vurguladı.

"Bu zararlı alışkanlıkların bize, ahlakımıza, insanlığımıza büyük zararlar veriyor"

Ebeveynlerin, çocuklarına örnek temsili olmaları hususuna da değinen Değer, "Çocuklarımızın önünde, ailece elimizde kitaplarla zaman geçirmemiz lazım ki o etkinin çocuklarımıza da yansıması olsun. Çocuklarımız yanı başımızda duruyor, ancak başka bir dünyada oluyorlar maalesef. Bu zararlı alışkanlıkların bize ahlakımıza, İnsanlığımıza büyük zararlar söz konusu" ifadelerini aktardı.

"Zamanı değersiz bir şekilde harcamak İslami ve ahlaki değildir"

Faydasız ortamlarda harcanan zamanın gençler üzerinde yol açtığı sebeplere de değinen Değer, "En büyük değer zamandır. Bu zamanı değersiz bir şekilde harcamak bile İslami ve ahlaki değil. Sadece bu değil, aynı zamanda orada edindiğimiz ve gördüğümüz şeylerin bizim beynimize, ruhumuza, ahlakımıza yansımaları var. Bunun da özellikle terbiye kontrolü noktasında bizim sosyal medyayı ve bu zamanımızı değerli kılmamız gerekiyor." dedi.

Son olarak tavsiyelerde bulunan Değer, "Bu dünyada zamanımız kısıtlı ve bu zamanı çok iyi değerlendirmemiz lazım. Biz böyle gidersek, yarın öbür gün hepimizin sıkıntı yaşayacağı günler bizi bekliyor. Batı toplumuna bakıyorsunuz, özellikle hepimize bu dijitali sunan bu sosyal medya sahiplerinin olduğu silikon vadisi diyorlar, işte kendi yavruları, kendi çocuklarını özellikle bu tür platformlardan uzak tutuyorlar ama maalesef bizler bu platformlar sanki çok büyük bir değermiş gibi çok büyük bir güzellikmiş gibi tutuyoruz ve bu ileride çocuklarımıza ve bize nasıl yansıyacağını düşünemiyorum gerçekten. O süreçlerden korkuyoruz. Rabbim bizi, çocuklarımızı ve gençlerimizi bu sosyal medya belasından kurtarsın inşallah." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir