• DOLAR 32.511
  • EURO 34.836
  • ALTIN 2490.85
  • ...
ESK'nin kuzu etinde yaptığı indirim memnuniyetle karşılandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından kuzu etinde yapılan yüzde 25 indirim hakkında yazılı değerlendirmede bulundu.

ESK'nin kendi satış mağazalarında kuzu eti fiyatlarındaki yüzde 25'lik indirimini önemsediklerini belirten Çelik, bu kararın tüketiciler açısından çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin ESK mağazalarında kuzu eti fiyatlarında yüzde 25 oranında indirim uygulanacağını belirtmesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Çelik, "İndirim sonrası gövde kuzu etinin 129,75 liradan 98 liraya, kuzu pirzolanın 181,50 liradan 137 liraya, kuzu gerdanın ise 114,50 liradan 86 liraya düşmesi vatandaşlarımızın kuzu eti tüketimi açısından son derece isabetli bir karar olmuştur. Yetiştiricilerimizden koyun-kuzu alımlarını artırmak suretiyle fiyatlarda istikrarı korumayı hedefleyen ESK'nın başarıya ulaşması temel arzumuzdur. Biz istiyoruz ki hem yetiştiricimiz hem de tüketicilerimiz kazansın. En azından ortak bir paydada buluşsun. Dolayısıyla kuzu eti fiyatlarındaki indirimi önemsiyoruz. Bu kararı isabetli bulup sonuna kadar destekliyoruz." dedi.

"Yüzde 25'lik indirimle vatandaşımızın rahat nefes alacağını düşünüyoruz"

Vatandaşların kırmızı et tüketimlerinin alım gücüne bağlı olarak düştüğüne işaret eden Çelik, "2019 yılında kişi başı yıllık 12-14 kilogram olan kırmızı et tüketimi, 2020 yılında pandemi şartlarının da etkisiyle 7-8 kilograma kadar gerilemiştir. Başta restoranlar, lokantalar olmak üzere otel ve işyerleri yemekhaneleri kapalı kaldığından et tüketimi düşmüştür. İçinde bulunduğumuz yıla baktığımızda ise enflasyondaki yüksekliğin vatandaşlarımızı hayat pahalılığı karşısında oldukça zorladığını görüyor ve bu manada kişi başı yıllık kırmızı et tüketiminin oldukça düştüğünü düşünüyoruz. Dolayısıyla da bu durumu sadece kırmızı ette değil tüm gıda ürünlerinde tüketicilerin alım gücünün zayıfladığına bağlıyoruz. Olaya bu pencereden baktığımızda kuzu etindeki yüzde 25'lik indirimin vatandaşlarımıza rahat bir nefes aldıracağını düşünüyoruz." ifadelerine yer verdi.

"Karkas alım fiyatlarında bir değişiklik yok"

Tüketiciler lehine yapılan yüzde 25 indirimin yanı sıra karkas alım fiyatlarında bir değişiklik olmadığına işaret eden Çelik, "Bakanlığımız aldığı bu kararla önemli bir fedakârlıkta bulunmakla birlikte küçükbaş hayvan alımlarındaki karkas et fiyatlarında herhangi bir değişikliğe gitmemiştir. Yetiştiricilerimiz açısından bu durum son derece önemlidir. Kuzu eti satış fiyatlarında yapılan indirimin maliyetini ESK üstlenmiştir. Ancak maliyet unsurları da göz önüne alınarak yetiştiricilerimiz adına karkas et alım fiyatlarında da gerekli artışların yapılmasını Bakanlığımızdan talep ediyor ve bekliyoruz." diye belirtti. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir