• DOLAR 32.383
  • EURO 35.031
  • ALTIN 2325.779
  • ...
Laodikya Dünya Kültür Mirası Listesinde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DENİZLİ - Denizli Belediyesi'nin Türkiye'de ilk kez Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı protokolle işletmesini üstlendiği ve kazı çalışmalarına destek verdiği Laodikya antik kenti UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne dahil edildi.

 

Listeye girmelerinden dolayı Denizli adına çok büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, "Şimdilik geçici listedeyiz. İnanıyorum ki Pamukkale'den sonra Laodikya da Dünya Kültür Mirası asıl listesinde yerini alacak" dedi.

 

Laodikya'nın Anadolu'nun en büyük antik kentlerinden biri olduğunu belirten Başkan Zolan, "Laodikya, çok önemli bir kent. Döneminde bir metropol, ticaret, sanat ve kültür kenti. Yerleşimiyle, planıyla, devasa yapılarıyla inanılmaz güzellikleri barındırıyor. Laodikya listede olmayı hak ediyor. 2008 yılında Türkiye'de ilk kez düzenlenen bir protokolle işletmesi Denizli Belediyesi'ne devredilen antik Laodikya kentinin listeye alınması için gerekli belgeleri mart ayında hazırladık ve bakanlığa gönderdik. Geçtiğimiz hafta içinde de Laodikya'nın UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne alındığını öğrendik. Bu bizim için büyük bir mutluluk. Pamukkale'den sonra ilimizin ikinci bir değerinin Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alması bizi gururlandırır. Laodikya Türkiye'de ilk kez bakanlıkla yapılan protokolle işletmesi bir belediyeye devredilen antik kenttir. Denizli Belediyesi ile bakanlık arasında yapılan protokolün ardından Laodikya'da kazı çalışmaları 3 aydan 12 aya çıktı. Dört yıl içinde antik kentteki kazı ve restorasyon çalışmalarında büyük aşama kaydedildi. Laodikya'yı geçen yıl 300 bin turist ziyaret etti. Bu yıl bu sayının 1.5 milyona ulaşmasını hedefliyoruz" dedi.

 

Geçici listeye alınmanın 'Artık sizi kabul ettik' anlamı taşıdığını dile getiren Başkan Zolan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bundan sonra yapacağımız çeşitli düzenlemeler ile Dünya Kültür Mirası asıl listesine girebiliriz. Biz Denizli'nin altına ve üstüne olduğu gibi geçmişine de sahip çıkıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bundan sonra da Laodikya'ya desteğimiz devam edecek. Dört beş yıl öncesine kadar kazılarda ilerleme yoktu. 5 bin yıl önce başlamış şehirleşme, toprağın altından çıkarılmayı bekliyordu. Denizli Belediyesi olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla yaptığımız protokolle Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdik. Bir antik kentin kazısı, belediyelere devredilmeye başlandı. Her yıl 2 milyon lira kaynak aktarıyoruz."dedi. (Necmi Durmazer - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir