• DOLAR 32.573
  • EURO 35.029
  • ALTIN 2426.322
  • ...
Binlerce misafiri ağırlayan köy sorunlarla boğuşuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS - Tatvan'ın Bolalan (Şaminis) köyünün mezrası olan ve Hz. Ebubekir'in torunu olduğu iddia edilen Şeyh Hüseyin'in (Bapiri Kal) türbesinin bulunduğu İncekaya (Por) mezrasını her gün yüzlerce insanın ziyaret ettiğini belirtilirken, bu mezrada okul, sağlık, su ve ulaşım başta olmak üzere birçok sıkıntının olduğu belirtildi.

 

Günde yüzlerce insanın bu köyün içerisinde bulunan Şeyh Hüseyin türbesini ziyaret ettiğini belirten köyün yaşlılarından Fehim Karahan, "Bu köy, tarihi eskiye dayanan bir yerleşim alanıdır. Buralar ermeni işgaline uğramamış nadir yerleşimlerden biridir. Etrafı dağlarla çevrili olup, Van gölü sahilinde bulunan bir yerdir. Burada Hz. Ebubekir'in soyundan gelen Şeyh Hüseyin'in (Bapir-i Kal) türbesi bulunmaktadır. Bapir-i Kal yaklaşık 500 yıl önce Hüsrev Paşa döneminde buraya gelip yerleşmişti. Halk arasında da Allah'ın veli kullarından olduğu bilinen Şeyh Hüseyin türbesine günde yüzlerce insan gelip ziyaret etmektedir. Bu yerleşim alanında bulunan mağaralar çok eskiye dayanmaktadır. Şey Hüseyin bu mağaralarda inzivaya çekilerek Allah'a ibadet etmiştir. Fakat onun bulunduğu makamı Hüsrev Paşa tarafından yapılmıştır" dedi.

 

Bu mezrada okul başta olmak üzere birçok sorunun olduğunu ifade eden Karahan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu mezra daha önce 30 haneydi. Mezra yolunun kötü olması, öğrencilerin okuması için okulun olmayışı, sağlık sorunları nedeniyle insanlar ilçeye ve farklı illere gitmeye başladılar. Şuan bu mezrada 7 hane kalmıştır. Hem tarihi hem de doğa güzelliğine sahip olan bu şirin mezrada insanların olmayışı belirttiğim sorunlar nedeniyledir. Çocuklarını okutmak isteyen aileler mecburen ilçeye göç etmek zorunda kalmaktadırlar. Buraya okulun yapılması için defalarca müracaatta bulunduk, fakat yeterli öğrenci olmadığı gerekçesiyle bizlere okul yapılmadı. Hâlbuki burada okul yapılırsa hiç kimse köyünü terk etmeyecektir. Aynı şekilde bu köyün su sıkıntısı da bulunmaktadır. Bizler yetkililerden hem buranın tarihine sahip çıkılmasını hem de bu köyün sorunlarını çözülmesi noktasında yardım bekliyoruz" ifadesini kullandı.

 

Şeyh Hüseyin türbesine gelen ziyaretçilere hizmette bulunmak için köyde kaldığını belirten Karahan, "Soyumuz Şeyh Hüseyin'e dayanmaktadır. Bende türbeyi ziyarete gelen misafirlere ikramda bulunmak için köyden ayrılmadım. Geçimimi hayvancılıkla temin ediyorum. Son zamanlarda hayvancılıkla uğraşmak da artık sorun haline gelmiştir. Hayvanlar artık para etmiyor, hayvancılıkla uğraşan köylüler zor durumda kalmıştır. Devletinde artık köylüye sahip çıkarak, onun hayat şartlarını iyileştirmeye yönelik adımlar atması gerekir" şeklinde konuştu. (Şükrü Tontaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir