• DOLAR 32.324
  • EURO 35.14
  • ALTIN 2298.099
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Sıfır ve ikinci el araç piyasasında fiyatların aşırı yüksekliğinden ötürü sıkıntılar devam ediyor. Araç ihtiyacı olup almak isteyen birçok vatandaş fahiş fiyatlardan ötürü araç alamıyor. Konuyla ilgili İLKHA’ya değerlendirmelerde bulunan Batman’daki bir otomobil bayisinin bölge satış sorumlusu olan Necdet Arburşu, fiyat yüksekliğinin bazı sorunlardan kaynaklandığını ifade etti.

 

Özellikle pandemi ve sonrasında patlak veren Rusya ve Ukrayna savaşından ötürü birçok fabrikanın üretim yapamaması ve araba parçalarının üretilmemesinin araç fiyatlarını artırdığına dikkat çeken Arburşu, sıkıntının aşılabilmesi için öncelikle hükümetin özel tüketim vergisini (ÖTV) düşürmesi gerektiğini vurguladı.

ÇİP krizinin de başka bir önemli etken olduğuna vurgu yapan Arburşu, özellikle şu anda tedarik konusunda ciddi sıkıntıların olduğunu kaydetti.

Necdet Arburşu

“ÖTV indirimi ile ilgili söylenti araç alımını durdurdu”

Sıfır araçlarda ÇİP krizinin halen devam ettiğini aktaran Arburşu, “ÇİP krizinin de haricinde parça sıkıntısı yaşanmaya başlandı. Bu da Rusya ve Ukrayna savaşından kaynaklandı. Piyasada ÖTV indirimi ile ilgili söylentilerin de oluşması araç alımını durdurdu.” diye konuştu.

“Sıfır araçlarda üretim artmalı, ÇİP ve parça krizi giderilmelidir”

İkinci el araçların fiyatlarının da bayağı yüksek olduğunu söyleyen Arburşu, şöyle devam etti:

“İkinci el araç fiyatlarının düşmesi için sıfır araçlarda üretimin artırılması, ÇİP ve parça krizinin giderilmesi gerekiyor. Bir de ÖTV’nin düşürülmesiyle beraber araç piyasasının canlanacağına ve ikinci el piyasasının düşeceğine inanıyoruz.”

“Ümidimiz ÖTV’nin düşmesidir”

Şu anda dünya genelinde sıfır araç üretiminde ÇİP ve parça krizinden dolayı sıkıntıların yaşandığına dikkat çeken Arburşu, “Bu nedenden dolayı sıfır araç üretimi bayağı düşük ve araç taleplerine cevap veremiyoruz.” dedi.

“Hatta her aracı da getirtemiyoruz” diyen Arburşu, “Şu an sıfır araç satışlarımız iyi ama son bir haftadır ÖTV düşecek diye çıkan haberlerden dolayı bir durgunluk var. Şu anki ümidimiz ÖTV’nin düşmesidir. Çünkü bu söylemden sonra halk araç alımlarını biraz erteledi.” ifadelerini kullandı.

“Sıfır araçların azlığı ikinci el araçların fiyatını yükselten diğer bir etkendir”

İkinci el araçlardaki yüksek fiyatın sebeplerinden birisinin ise sıfır aracın piyasada olmamasından kaynaklandığını kaydeden Arburşu, son olarak şunları söyledi:

“Sıfır araçlar piyasaya az geldiğinden dolayı insanlar mecburen ikinci el araçlara yöneliyor. Bütün sektörlerde olduğu gibi ikinci el araçlarda maalesef fırsatçılar da fiyatları yüksek tutmaya çalışıyorlar. Tabi sıfır araçlarımızın da fiyatları çok yüksek. 2019 yılında 70 bin liraya sattığımız aracın fiyatı şu anda 480 bin lira. Araç piyasasının canlanması için sıfır araç üretimin artması ve ÖTV’nin düşmesi gerekiyor.”(İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız