• DOLAR 32.333
  • EURO 35.167
  • ALTIN 2313.164
  • ...
SON DAKİKA
ABD`nin İnterneti İzlediği Haberi İngiltere`yi de Karıştırdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, ülkede hükümete bağlı bilgi toplama ve iletişim merkezi GCHQ`nun, İngiliz vatandaşlarıyla ilgili bilgi toplamak için yasaları ihlal ettiği iddialarının asılsız olduğunu bildirdi. Hague, İngiliz Parlamentosu`nun alt kanadı Avam Kamarası`nda yaptığı açıklamada, İngiliz halkının ülkenin istihbarat servislerine güvenmesi gerektiğini kaydetti. GCHQ`nun bugün parlamentoya konuya ilişkin bir rapor sunması bekleniyor.

Ancak Hague, GCHQ`nun ABD`nin "Prism" isimli casusluk programına 2010 yılından bu yana giriş izni olduğu iddialarıyla ilgili yorum yapmadı. Prism programının, FBI ve Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı`na (NSA) Google, Facebook, Microsoft, Apple, Yahoo ve Skype gibi şirket ve programlara giriş izni sağladığı belirtiliyor..

İngiltere Dışişleri Bakanı, ülkesinin ABD ile bilgi paylaşım ilişkisinin, "ülkenin güvenliği için gerekli olduğunu ve şimdiye kadar birçok kişinin bu yolla yaşamının kurtarıldığını" söyledi. Hague, GCHQ`nun, ABD ile olan mevcut ilişkilerini kendi edinemediği bilgileri sağlamak için kullandığı suçlamalarının doğru olmadığını ifade etti.

Ancak İngiliz basını, GCHQ`nun "Prism" programı aracılığıyla 12 ayda 197 istihbarat raporu talep ettiğini ve bunun bir önceki yıla göre yüzde 137 fazla olduğunu bildirdi.

Eski bir CIA ajanı olan 29 yaşındaki Edward Snowden`ın basına sızdırmasıyla gündeme gelen olayda, Amerikan istihbarat birimlerinin sadece kendi vatandaşlarının değil, AB vatandaşlarının bilgilerini de edindiği kaydediliyor. İngiliz basını, Avrupa`nın tepkili olduğunu aktarıyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir