• DOLAR 32.563
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2441.465
  • ...
Açıklanamayan kısırlık oranları azalıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- İnfertilite yani halk arasında bilinen adıyla kısırlığı, düzenli adetin ilk gününden sonraki adetin ilk gününe kadar geçen sürede cinsel ilişkiye rağmen gebelik oluşmaması olarak tanımlayan uzmanlar, gebeliğin oluşmaması, kadın ve erkeği eşit oranda ilgilendiren bir sorun olduğunu belirtiler. Uzmanlar bir yılın sonunda düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik elde edilememesi durumunda, bir uzman yardımı almayı gerektirir uyarısında bulundular.

Konu hakkında bilgi veren Op. Dr. Uğur Değer, herhangi bir sorunu bulunmayan çiftlerde de gebeliğin oluşamayacağını söyleyerek, geçmişte, 'Açıklanamayan kısırlık' tanısı ile takip edilen bu çiftlerin sayısının, yardımcı üreme tekniklerindeki son gelişmeler sayesinde giderek azaldığını ifade etti.

'Bir yılın sonunda gebelik oluşmuyorsa nedeni araştırılmalı'
Dr. Uğur Değer gebeliğin oluşmaması durumunda eşlerden herhangi birinden kaynaklanan bir sorunun varlığından söz edilebilmesi için; "Yaklaşık bir yıl düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebeliğin gerçekleşmemiş olması gerekir. Bu bir yıllık bekleme süresi; çiftlerin çocuk sahibi olma şansı yakalamasını, infertilite için yapılan tetkiklerin getireceği psikolojik ve fiziksel yüklerden kurtulmalarını sağlayacaktır. Bir yılın sonunda gebelik gerçekleşmiyorsa doktora başvurmak gerekir. Bu süreyi beklemeden de uzman yardımı alması gereken çiftler vardır. Anne adayının 35 yaş ve üzerinde olması, çiftlerden birinde gebeliğe engel bir sağlık sorununun bulunması gibi durumlarda, doktora bir yıllık süreyi beklemeden başvurmakta yarar vardır" ifadelerine yer verdi.

Gebelik için deneme süresi artırılmalı
Fertil olan yani gebelik oluşturma potansiyeli olan bir çiftin korunmasız bir adet döngüsünde düzenli cinsel ilişkide bulunması durumunda, gebelik şansının yaklaşık yüzde 20-25 olduğunu dile getiren Değer, Çocuk sahibi olmayı planlayan çiftlerin bu sonuca göre 4-5 ayda gebelik elde etmesi gerektiğini söyledi. Değer, her kadında bu süre içerisinde gebelik oluşmayacağını sözlerine eklemeyerek, "Böyle bir durumda en muhtemel etken bu çiftte bir problem olması değil, çiftin bu yüzde 20-25'lik şansı yakalayamamasıdır. Çift deneme süresini artırdığında muhtemelen gebelik oluşacaktır" şeklinde ifadelerini kullandı.

Kısırlık kadın ve erkeği ilgilendiren bir sorun
Gebelik oluşmamasının nedeni, yapılacak muayene ve değerlendirmeler sonucu belirlenebileceği ifadelerini sözlerine ekleyen Değer, daha sonra: "Gebelik oluşmayan bir çiftte infertilite nedenleri araştırıldığında ve bir problem saptandığında; bunun yüzde 40'ının kadına, yüzde 40'ının erkeğe ve yüzde 20'sinin de hem kadına hem de erkeğe bağlı sorunlar olduğu görülmektedir. İnfertilite için tetkik yapılan çiftlerin yaklaşık yüzde 10'unda gebeliğin oluşmasına engel bir neden tespit edilememektedir. Bu çiftlerde; tetkikler yumurtlama olduğunu göstermesine, fallop tüpleri açık bulunmasına ve spermiyogram normal olmasına karşın gebelik oluşmamaktadır. Bu durumda "açıklanamayan infertilite" tanısı konur. Açıklanamayan infertilite kategorisine giren çiftlerin oranı giderek azalmaktadır. Teknolojinin gelişmesi ve yeni bilimsel ilerlemeler sayesinde, "açıklanamayan" olgularının önemli bir kısmı aydınlatılmaktadır" şeklinde ifadelerine son verdi. (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir