• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Oktay`ın Ölümündeki Gerekçekli Karar Açıklandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, eski Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Dairesi Başkanı Oktay`ı öldürdüğü iddiasıyla yargılanan Halil Kesici`nin beraatinin gerekçesini açıkladı.

Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, eski Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Dairesi Başkanı Oktay`ı öldürdüğü iddiasıyla yargılanan Halil Kesici`nin beraatinin gerekçesini açıkladı.

-"Oktay`ın öldürüldüğüne dair kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından, ölümün, intihar sonucu gerçekleştiği kanaatine varıldığı" bildirilen gerekçeli kararda ailesinin, "Behçet Oktay öldürüldü" iddialarına da cevap verildi

-Buna göre, ailenin "solak olan Behçet Oktay, intihar ederken neden sağ elini kullansın" sorusu, "özel harekat polisleri iki eliyle de atış yapabilmektedir" diye cevaplandırıldı.

-Mahkeme, maktülün üzerinden kasasının anahtarının alınmasına ilişkin, "devletin güvenliğiyle ilgili bu kadar önemli bir yerde görev yapan kişinin, kasasındaki belgelerin mirasçılarına verilemeyeceği ve gösterilemeyeceği" açıklamasında bulundu

Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, eski Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Dairesi Başkanı Behçet Oktay`ı öldürdüğü iddiasıyla yargılanan Halil Kesici`ye verdiği beraat kararının gerekçesinde, "Oktay`ın öldürüldüğüne dair kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından, ölümün, intihar sonucu gerçekleştiği kanaatine varıldığını" bildirdi.

Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, Kesici`nin, beraat etmesinin gerekçeli kararını açıkladı.

Kararda, Behçet Oktay`ın, 25 Şubat 2009`da, gönül ilişkisi yaşadığı ifade edilen Nergis Kesici`nin ailesinin evinin önünde başından vurularak öldüğü, bunun üzerine, olay sırasında Oktay`ın yanında bulunan Kesici`nin kardeşi Halil Kesici hakkında "adam öldürmek" ve "6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkında Kanun`a muhalefet" suçlarından dava açıldığı hatırlatıldı.

Olayın ardından yapılan soruşturma kapsamında, Adli Tıp`tan alınan raporda, Oktay`ın kanında "alkol ve uyuşturucu" tespit edildiği belirtilen kararda, maktülün vücudundaki kırıkların ise sağlık ekiplerince yapılan canlandırma işleminde meydana gelmiş olabileceğinin rapor edildiği kaydedildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının daha önce, olayın intihar olduğu gerekçesiyle "kovuşturmaya yer olmadığına" karar verdiği ancak ailenin itirazları üzerine Kesici hakkında kamu davası açıldığı anımsatılan kararda, sanığın soruşturma ve kovuşturma süresince tutarlı ifadeler verdiği, bunu tanıkların da doğruladığı kaydedildi.

-İddialara, mahkemeden cevap

Mahkeme, gerekçeli kararında, Oktay ailesinin, "Behçet Oktay`ın öldürüldüğü" iddialarına da yanıt verdi. Oktay ailesinin iddiaları ve mahkemenin verdiği cevaplar şöyle:

-Oktay ailesi: Solak olan Behçet Oktay, intihar ederken neden sağ elini kullansın? Tabancada, üzerinde iğne izi bulunmasına rağmen patlamamış mermi var, ayrıca sanığın avucunda da barut izi bulundu. Bu, olayın cinayet olduğunu göstermez mi?

-Mahkeme: Özel Harekat polisleri iki eliyle de atış yapabilmektedir. Maktulün, sağ kolunda bulunan barut izi, sağ elini kullandığının kanıtıdır. Olayda kullanılan silah, `toplu` tabancadır. Toplu tabancaların emniyet tertibatı bulunmadığından, patlama riskine karşı bir boş mermi konulmaktadır. Bilirkişilerce de araştırılan bu durumda şüphe bulunmamaktadır. Sanığın elindeki barut izi ise Oktay`ın kanını durdurmak için tampon yapmasındandır.

-Oktay ailesi: Sanığın, olay günü polis ve acil servis ile yaptığı görüşmelerde, ısrarla yerdeki tabancanın bulunmasını istemesinın nedeni nedir?

-Mahkeme: Sanığın bu davranışı silahın kaybolmaması için gösterdiği hassasiyet olup, art niyet aramak için hiçbir sebep bulunmamaktadır. Aksine, sanık olaya ve yaralının tedavisine önem göstermiştir.

-Oktay ailesi: Maktulün cebinden, odasında bulunan kasanın anahtarı alınmış ve buradaki çok önemli belgeler ele geçirilmiştir.

-Mahkeme: Devletin güvenliğiyle ilgili bu kadar önemli bir yerde görev yapan kişinin, kasasındaki belgeler mirasçılarına verilemez, gösterilemez. Arkasında art niyet aramanın bir anlamı yok."

-"Ruhsal durumu intihara yol açabilir"

Oktay ailesinin, maktulün ölümünde, olay günü birlikte olduğu arkadaşılarının rol aldığı ve hastanede kan raporlarının değiştirildiği iddialarının da hiçbir dayanağının bulunmadığı ifadesine yer verilen kararda, Oktay`ın, devletin bütün birimlerine nüfus etmiş güçlü bir örgütçe öldürüldüğü savının da mevcut delillerle doğrulanamadığı kaydedildi.

Behçet Oktay`ın ruhsal durumunun ve olay gecesi aldığı alkol ve uyuşturucunun, intiharına yol açabileceği belirtilen kararda, "Sanık Kesici`nin, Oktay`ı öldürdüğü konusunda kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından, maktulün ölümünün intihar sonucu gerçekleştiği kanaatine varılmıştır. Bu nedenle Kesici`nin beraatına karar verilmiştir" ifadesi kullanıldı.

Gerekçeli kararda, mahkemeye mektup göndererek, Oktay`ı, Halil Kesici ile öldürdüğünü iddia eden, başka bir suçtan hükümlü Nurhan Önder`in ise "suç üstlenme ve adli makamları yanıltma" suçundan 6 ay hapse çarptırıldığı belirtildi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir