• DOLAR 32.393
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2326.63
  • ...
Gazzeyi Yaşanılamaz Hale Getirecekler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BM İnsan Hakları Konseyi`ne rapor sunan İşgal Altındaki Filistin Topraklarındaki İnsani Durum Özel Raportörü Richard Falk, Gazze`nin, İsrail ablukasından kaynaklanan sağlık ve çevre sorunları dolayısıyla "2020 yılında yaşanılamaz bir yer haline geleceğini" bildirdi. Özel Raportör Falk, Konsey`in bugünkü oturumunda raporunu sunarak konuşma yaptı.

Filistin`in kendi geleceğini belirleme hakkının uzun süre ertelendiğini ve inkar edildiğini belirten Falk, raporunda, Gazze Şeridi`ndeki durum ile gözaltındaki ve hapisteki binlerce Filistinliye yapılan endişe verici muameleye dikkati çektiğini söyledi.

İsrail tarafından gözaltına alınmış veya hapsedilmiş Filistinliler ile ilgili araştırma yapılmasını isteyen Falk, "İsrail işgaliyle sürekli olarak Filistinlilerin haklarına tecavüz ediliyor ve sistematik olarak İsrail`in ilhak politikaları kolaylaştırılıyor. Bunlar Ortadoğu`daki barışı ileriye taşımıyor, bu duruma engel olunması gerekiyor" dedi.

İsrail`in katılmadığı oturumda, söz alan bazı ülkelerin delegeleri, İsrail`in özel raportörle işbirliği yapmayı sürekli olarak reddetmesini kınadı.

Delegeler, İsrail`in işgal altındaki topraklardaki yerleşim faaliyetleri ile Filistinlilerin hareket özgürlüğünün kısıtlanması, Filistinlilere karşı yapılan tutuklamalar, tacizler ve bu durumların çocuklar üzerinde bıraktığı etkilerden kaynaklanan insan hakları ihlalleri konularındaki kaygılarını dile getirdi.

İsrail`de, insan hakları ihlalleri konusunda cezai muafiyet uygulandığını belirterek bunun kaldırılmasını isteyen delegeler, Gazze`deki abluka nedeniyle gittikçe kötüleşen ve can kayıplarına neden olan durum dolayısıyla üzüntülerini belirtti.

Delegeler, Konsey`i, işgal altındaki topraklarda yaşayan insanların haklarını korumak için ek önlemler almaya da çağırdı. Bazı delegeler ise raporun dengeli olmadığını belirterek, Falk`u antisemitik olmakla suçladı.

Halkın yüzde 70`i uluslararası yardıma muhtaç

Falk raporunda, Gazze şeridindeki su ve temizlik imkanlarını da masaya yatırdı. Raporda, İsrail ablukası nedeniyle yaşanan sağlık ve çevre sorunları dolayısıyla Gazze`nin 2020 yılında yaşanılamaz bir yer haline geleceği belirtildi.

Bu bölgedeki halkın yüzde 70`inin uluslararası yardıma muhtaç halde yaşadığı ifade edilen raporda, bölgedeki suyun yüzde 90`ının insan tüketimine uygun olmadığı bildirildi.

Raporda, "Gazze`deki Filistinlilerin en temel haklarının korunması için etkili ve acil değişiklikler gerekiyor" ifadesine yer verildi.

İsrail`in gözaltındaki çocuklara uyguladığı kötü muameleye de özellikle dikkat çekilen raporda, bunun çocuk hakları ile işkence ve kötü muameleye ilişkin uluslararası sözleşmelere de aykırı olduğuna vurgu yapıldı.

Raporda ayrıca İşgal altındaki Filistin topraklarındaki İsrailli yerleşimcilerin sayısının 2012 yılında yüzde 4,5 arttığına da işaret edilerek, iki hafta önce Nablus yakınlarında 60 bin metrekare toprağın daha İsrail tarafından yerleşime açıldığı ifade edildi.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir