• DOLAR 32.518
  • EURO 34.582
  • ALTIN 2502.424
  • ...
5 Ağustos, Tarihte Bugün
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1962: Güney Afrika’nın siyahi lideri Nelson Mandela hapse girdi. 28 yıl hapiste kalacak olan Mandela 1990’da serbest kalacak ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin ilk siyahi devlet başkanı olacaktır. (Nelson Mandela hapse girdi)

1964: ABD Başkanı Lyndon Johnson (Lindın Cansın), bir Amerikan destroyerine ateş açıldığı iddiasıyla Kuzey Vietnam’ın bombalanması emrini verdi. ABD Başkanı Johnson’un (Cansın’ın) Vietnam’a müdahale için bahane ettiği ve Tonkin Körfezi Olayı adı verilen bu hadisenin, zamanla hayali olduğu ortaya çıktı; tıpkı ABD’nin diğer ülkelere saldırmak için uydurduğu bahanelerde olduğu gibi… (ABD Kuzey Vietnam’ı bombaladı)

1965: Keşmir Bölgesi’nde Müslümanlara uygulanan baskı ve şiddet eylemleri nedeniyle Hindistan-Pakistan Savaşı başladı. Bu savaşı, özellikle her iki ülkenin komşusu olan Çin istemiyor ve Hindistan’ı komşularına yönelik tehdit oluşturmakla suçluyordu. Rusya da tarafsız kalınca ateşkesin yapılması kolaylaşmış ve BM Güvenlik Konseyi’nin 23 Eylül tarihli ateşkes kararına tarafların uyması ile savaş sona ermişti. (Hindistan-Pakistan Savaşı başladı)

2003: Filipinler’in Mindanao Adası’nda bağımsız bir İslam devleti kurmak için mücadele veren Moro İslami Kurtuluş Cephesi lideri Selâmet Haşim, vefat etti. 1960’tan bu yana İslami mücadele içinde olan Moro Müslümanları zaman zaman Filipin yönetimi ile çatışmalara girmiş ve çoğu zaman kıyımdan geçirilmişlerdir. Yıllarca devam eden mücadele, 2014’te yapılan ‘Bangsamoro Kapsamlı Anlaşması’ ile meyve vermeye başlamış; ancak 2017 Mayıs’ındaki olaylar, özerk bir İslami yönetimin kurulmasını askıya almıştır.(Selâmet Haşim, vefat etti)

2012: Mısır’ın Gazze sınırında bulunan bir karakola saldırı düzenleyen bir grup saldırgan, 16 sınır muhafızını öldürdü. Saldırı üzerine Gazze’ye açılan Refah Sınır Kapısı, geçişlere kapatıldı. Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’ni olağanüstü toplayan Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, saldırının karşılıksız bırakılmayacağını açıkladı. Müslüman Kardeşler, saldırıdan, MOSSAD’ı sorumlu tuttu. (Gazze sınırında saldırı)

2014: Hamas ve terör rejimi, Mısır’ın 72 saatlik ateşkes önerisini kabul etti. işgal ordusu, ateşkes kapsamında tüm kara birliklerinin Gazze’den çekildiğini duyurdu. işgalcilerin önemli gazetelerinden Haaretz, terör rejimi ordusunun, yenildiğini yazdı. (‘’Terör rejimi ordusu yenildi’’)

2016: 15 Temmuz Darbe Girişimi’ne ilişkin sürdürülen soruşturma kapsamında İstanbul Eski Valisi Hüseyin Avni Mutlu tutuklandı. 2010-2014 yılları arasında İstanbul valiliği yapan Mutlu, 15 Eylül 2014’te ise merkez valiliğine alınmıştı. (Hüseyin Avni Mutlu tutuklandı)

2019: Hindistan hükümeti, Pakistan ile 70 yıldır ihtilafta olduğu ve son dönemde gerginliğin arttığı Cammu Keşmir eyaletinin özel statüsünü kaldırdı. (Hindistan Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldırdı)

Bu haberler de ilginizi çekebilir