• DOLAR 32.387
  • EURO 35.08
  • ALTIN 2326.31
  • ...
Çin ve ABD arasındaki Tayvan gerilimi yeni bir çip krizine yol açabilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul

Tüm dünya Çin ile ABD arasındaki Tayvan geriliminin yeni bir savaşa yol açmasından endişe duyuyor.

Apple'ın ve dünyanın en büyük çip tedarikçisi TSMC'nin Başkanı Mark Liu, Çin Tayvan’ı işgal ederse, dünyanın en gelişmiş çip fabrikasının ”çalışamaz hale getirileceğini” söyleyerek tüm dünyanın kaybedeceğini söyledi.

Liu konuyla ilgili  “Kimse TSMC’yi zorla kontrol edemez. Bir askeri güç TSMC'yi işgal ederse fabrikayı çalışmaz hale getirir. Bu çok sofistike üretim tesisi, Avrupa, Japonya ve ABD dahil dış dünyayla kimyasallar, yedek parçalar, mühendislik ve yazılıma kadar gerçek zamanlı bağlantı içerisindedir” dedi.

Haber 7’nin verdiği habere göre; Dünyanın en gelişmiş çip üreticisi TSMC, aralarında Apple ve Qualcomm’un da bulunduğu Amerikan şirketleri için işlemci üretiyor. Apple’ın A serisi ve M serisi yongalarını da üreten şirket dünya yarı iletken dökümhane pazarının yüzde 50′sinden fazlasına sahip.

Öte yandan geçen hafta, Temsilciler Meclisi, ABD'de çip fabrikaları inşa etmek için milyarlarca dolarlık teşvik sağlayan Çipler ve Bilim Yasası’nı onayladı. ABD Başkanı Joe Biden’ın tasarıyı Salı günü imzalaması bekleniyor.

Teşviklerin çoğu Intel gibi Amerikan şirketlerine gidecek olsa da TSMC, Arizona’da sübvansiyonlardan yararlanabilecek 12 milyar dolarlık bir yonga fabrikası inşa etmeyi planlıyor.

ABD Çin ile rekabet edebilmek için çip üreticilerine 52 milyar dolar fon sağlayacak

Liu, son olarak “Bu savaşta kazanan olmaz, herkes kaybeder” dedi.

TSMC DIŞINDA ONLARCA TEKNOLOJİ ŞİRKETİNİN ÜRETİMİ TEHLİKE ALTINDA

TSMC, dünyanın en büyük çip üreticisi konumunda olduğu için akıllı telefonlardan otomobile kadar birçok teknolojik cihazın içinde TSMC tarafından üretilen çipler yer alıyor.

Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle yaşanan çip krizi başta otomobil olmak üzere birçok elektronik ürünün fiyatının yükselmesine neden olmuştu. Bu nedenle TSMC, pandemi nedeniyle çip tedarikinde yaşanan sorunların nelere yol açabileceğini gösterdiği için tüm dünyanın ABD-Çin geriliminde endişe duymasında başrol oynuyor.

Bunun yanında TSMC dışında birçok önemli üretici Tayvan'da üretim yapıyor. Tayvan merkezli en bilinen teknoloji merkezleri ise şunlar:

Acer-Asus-Gigabyte-Foxconn-Sea Sonic-Realtek-HTC-Lenovo-MediaTek-A4Tech-MSI-ADATA-Zyxel-ASRock-BenQ-Siemens-E-TEN-Compal Electronics-ViewSonic-Thermaltake

Foxconn’da TSMC gibi dünyanın en büyük şirketlerine çip tedarik eden önemli bir üretici. Foxcoon'un müşterileri arasında Apple, Sony ve Microsoft gibi dev şirketler yer alıyor.

Neredeyse bütün teknoloji şirketleri işlemciden, ekran veya Wi-Fi anteni gibi çoğu elektronik üründe Tayvan merkezli şirketlere bel bağlamış durumda. Olası bir ABD-Çin savaşında Tayvan'ın kuşatma altına alınması otomobil, telefon, bilgisayar ve beyaz eşya başta olmak üzere tüm elektronik ürünlerin üretiminin durma noktasına gelmesine ve fiyatların aşırı yükselmesine neden olabilir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir