• DOLAR 32.64
  • EURO 35.235
  • ALTIN 2502.775
  • ...
Duruş bozukluğunu önlemek için neler yapılmalı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Oturma, kalkma, yürüme gibi fiziksel faaliyetler sırasında bel, bacaklar ve kolların dengeli bir duruş sağlayamaması durumu olan duruş bozuklukları şikâyeti gün geçtikçe artıyor.

Artan şikâyet ve hasta sayıları üzerine açıklamalarda bulunan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Nihal Özaras, masa başı çalışanlarının yanı sıra çocuk ve ergenlerde bu şikayetlerle çokça karşılaşıldığını ifade etti.

Duruş bozukluklarına neden olan faktörleri açıklayan Özaras, yoğun bilgisayar, tablet ve akıllı telefon kullanımının duruş bozukluğu şikayetini artırdığını ifade etti.

Duruş bozukluklarını engellemek için bazı tavsiyelerde bulunan Özaras, Bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlar göz hizasında tutulması gerektiğini ve uzun süre aynı pozisyonda kalmaktan kaçınılması gerektiğini belirtti.

"İnsanlar duruş şekillerini beğenmiyorlar"

Duruş bozukluklarına neden olan faktörleri ve polikliniklerine başvuru sayısının arttığına dikkat çeken açıklayan Özaras, "Kişiler hem duruş şekillerini beğenmedikleri için hem de bazen boyun, sırt, bel ağrıları bu duruma eşlik ettiği için doktora başvuruyorlar. Duruş bozukluğu ayakta dururken veya otururken boyunda hafif çukurluk, sırtta hafif kamburluk ve belde hafif çukurluk gibi omurganın normalde sahip olması gereken şeklinin korunamaması olarak tanımlanabilir." dedi.

"Masa başı çalışanlarda daha sık görülüyor"

 Masa başı çalışanlarda çok görülen duruş bozukluğu rahatsızlığı ile çocuk ve ergenlerde de yoğun bilgisayar, tablet ve akıllı telefon kullanımı nedeniyle sıkça karşılaştıklarını belirten Özaras, "Genellikle baş ve omuzlar önde, sırt kambur vaziyettedir. Bu pozisyonda uzun süre kalmak sırt kaslarının uzamasına, bazı boyun ve göğüs ön duvarı kaslarının ise kısalması ve sertleşmesine neden oluyor. Ayrıca boyun, kol ve sırt ağrılarına da yol açıyor." şeklinde konuştu.

"Bilgisayar ve akıllı telefonlar göz hizasında tutulmalı"

Öncelikle duruş bozukluğunu engellemek için bazı tedbirler alınması gerektiğini söyleyen Özaras şunları kaydetti:

"Masa başı çalışılıyorsa, çalışma ortamında ergonomik düzenlemeler yapılmalı. Bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlar göz hizasında tutularak kullanılmalı. Uzun süre aynı pozisyonda kalmaktan kaçınılmalı. Duruşu değerlendirilerek kişiye özel düzenlenmiş bir egzersiz programı kalıcı fayda sağlayan temel tedavi yöntemidir. Bu programda genellikle boyun ve sırt kaslarını güçlendiren, kısalan kasların uzamasını sağlayan, kürek kemiklerinin stabilizasyonu arttıran egzersizler yer alır. Bu egzersizlerin düzenli olarak yapılması, sağlıklı duruşun korunmasını ve kas iskelet sistemi ağrılarının olmamasını sağlar." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir