• DOLAR 32.583
  • EURO 34.761
  • ALTIN 2485.907
  • ...
İzmirli Minibüsçüler yetkililerden çözüm bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİR - Ehliyetleri 65/1-a (taşıma sınırı üstünde yolcu almak) cezası nedeniyle alınan ve iki ay boyunca işsiz, ekmeksiz kaldıklarını söyleyen Gediz-Göksu Işıkkent minibüs şoförleri, aldıkları tek cezanın fazla yolcu olduğunu, ancak tıka basa yolcu doldurmasına rağmen belediye araçları için böyle yasağın olmadığını belirterek, söz konusu adaletsizliğin kaldırılması gerektiğini söyledi.

 

Sorunlarının sadece bu olmadığını ifade eden minibüs şoförü Çağlar Akdeniz, "Çok aşırı yolcu kaza esnasında problem çıkarabilir. Ama bakıyoruz ki biz üç tane, beş tane fazla yolcu alma nedeniyle ceza yerken, belediye otobüsleri çok sağlam bir şekilde arabaları doldurup geliyor. Sonuç itibariyle bizde zararlıysa onlarda da zararlıdır. Bizim yoğun olduğumuz saatte müsaade edilirse, işçi başlangıç ve paydos saatlerine has bir uygulama yapılırsa çok daha memnun oluruz" dedi.

 

"Ehliyetimizle ekmek kazanıyoruz"

Akdeniz konuşmasının devamında, "Ayrıca burada çok büyük bir adaletsizlik var. Bizler ehliyetimizle ekmek kazanan insanlarız. Onlar fazla yolcu aldığında bir zararı yok, ama aynısı bizde olduğunda cezai müeyyidelerle karşılaşıyoruz, ehliyetimizi alıyorlar. Çok büyük bir adaletsizlik, biz ehliyet verdiğimiz zaman 2 ay çoluk çocuğumuz ekmeksiz kalıyor. Ayrıca ceza puanları noktasında sıradan sürücülerle aynı kefeye konuluyoruz. Buda çok büyük bir sorundur. Bizim aldığımız tek ceza fazla yolcudan dolayıdır. Bizim durağımızda 50 araba var ve belki şaşıracaksınız ama her ay sürekli sekiz, dokuz kişi fazla yolcudan dolayı ehliyetini veriyor ve iki ay boyunca aç kalıyor. Çünkü ehliyeti onun ekmek teknesi. Mesela şuanda ehliyetimde ceza puanım 90, eğer bir ceza daha yersem iki ay daha ekmeksizim. İki ay boyunca da eşin, dostun yardımıyla ayakta durmaya çalışıyoruz. Biz yetkililerden şunu talep ediyoruz! Belediye biraz daha esnek bakarsa trafikçi arkadaşlarda yardımcı olacaktır, Çünkü 65/1-a maddesi yani 'Taşıma Sınırı Üstünde Yolcu Almak' benim bildiğim kadarıyla belediyeyle anlaşılıp yazılan bir cezadır. Türkiye'nin birçok yerinde bu cezanın olmaması, İzmir'de olması bizi çok rahatsız ediyor. Hiç olmazsa işçi saatlerinde düzenleme getirsinler, yardımcı olsunlar. Ayrıca 65/1-a cezasının puanı 10 ve biz ile sıradan sürücülerin aynı. Bu cezanın 5 puana düşmesini istiyoruz. Biz sürekli aracın üstündeyiz. Sıradan sürücü haftada bir günde bir araç kullanır. Durum böyleyken aynı ceza oranlarına tabi tutulmamız bize haksızlıktır. Bununda düzeltilmesini istiyoruz. Şimdi Gediz-Göksu Işıkkent Minibüsçüleri İzmir'deki bu sorunun İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bir an önce çözülmesini bekliyor. (Yunus Şani - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir