• DOLAR 32.386
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2326.86
  • ...

Toplumda tasarruf oranlarının artırılması amacıyla Bireysel Emeklilik Sistemi`ne (BES) yüzde 25 devlet katkısı ödenirken, ikinci emekliliğin de kapısı açılıyor.

BES`e yatırılan paraların ortak havuzda toplanarak ikinci emekli maaşı olarak ödenmesine yönelik düzenlemeye gidiliyor. Hazine Müsteşarlığı`nın büyük ölçüde tamamladığı Yıllık Gelir Sigortası düzenlemesine göre bireysel emeklilik sistemine para yatıranlar 56 yaşından sonra normal emekli maaşı gibi düzenli bir gelire kavuşabilecek.

Böylece hak sahiplerine ömür boyu ikinci bir emeklilik maaş seçeneği de vatandaşın önüne sunulmuş olacak. Ekonomik gidişata göre sistemde maaşın artış ve azalışına yönelik ayarlama yapılabilecek. Dezavantajlı olması durumunda vatandaşa sistemden çıkma hakkı da tanınabilecek.

Ekonomi yönetiminin bir yıldır sigortacılık sektörü ile birlikte yürüttüğü çalışmaya göre öncelikli olarak BES`teki paralar ortak bir havuzda toplanacak. Toplanacak bu kaynaklar enflasyon sebebiyle kayba uğramaması için değerlendirilecek. Sistem 20-30 yıllık geleceğe dair enflasyon ve faiz güncellemesi yapacak. Sisteme para yatıranlar arasında erken ölenlere ödenmesi gereken kaynaklarla uzun yaşayanlar finanse edilecek. Vefat edenlerin eşlerine de Sosyal Güvenlik Kurumu`nda olduğu gibi daha düşük miktarda maaş ödemesi yapılacak.

Mevcut bireysel emeklilik uygulamasında sisteme 20 yıl boyunca para yatıran bir kişi 50 bin lira biriktirdi ise şirketler bunun karşılığında ya toplu para ödemesi yapıyor ya da programlı bir ödeme sistemi ile parasını aylık taksitlere bölerek geri veriliyor.

BES`e yatırılan paranın geri ödeme taksitleri bittikten sonra sigortalı kişiye herhangi bir şekilde para verilmediğine dikkat çeken üst düzey bir ekonomi yetkilisi, "Peki para bitti, ömür bitmedi; bu durumda ne olacak? Bu durumda kişi eğer sosyal güvenlik sisteminden emekliliği varsa tek maaşa devam ediyor. İkinci bir maaşın sahibi olamıyor. Yeni düzenleme ile bunun yolu açılacak. Sigorta şirketleri ile görüşmeler yürütülüyor. Birkaç hafta içerisinde tüm ayrıntılar netlik kazanacak." dedi.