• DOLAR 32.519
  • EURO 34.641
  • ALTIN 2489.941
  • ...
 Mursi: Kanımız Nil`de eksilen suların alternatifi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, "Nil`in tek bir damlası eksilirse, kanlarımız bunun için alternatiftir" dedi.

Nil suları için düzenlenen halka açık konferansta konuşan Cumhurbaşkanı Mursi, Etiyopya`nın inşaatına başladığı Hedasi Barajı yüzünden Mısır`ın Nil Nehri`ndeki hakkını eksiltmesinden duyduğu endişeyi ifade etti.

Nil Nehri`nin tek bir damlasının eksilmesi halinde kanlarının buna alternatif olacağını dile getiren Mursi, "Mısır halkı, herşeye sabreder. Ancak haklarını, güvenliğini ve can damarını tehdit eden olay karşısında sabrademez" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Mursi, ülkesinin savaş çığırtkanlığı yapmadığına işaret ederek, "Mısır, su güvenliğine zarar verecek hiç bir olaya izin vermez. Su güvenliğine zarar verecek herhangi bir dosyanın açılmasına da müsaade etmez" görüşünü dile getirdi.

Sudan ve Etiyopya ile Nil Nehri konusunda ilietişimi kesmelerinin imkansız olduğunu belirten Mursi, şöyle devam etti:

"Kardeş devletler Etiyopya ve Sudan ile Nil Nehri`nin doğu kısmında bulunmaları hasebiyle ortak sayılırız. Ayrıca Nil sularının paylaşımı sebebiyle son zamanlarda yapılan görüşmeler, ülkeler arasındaki ilişkileri güçlendirdi."

Mursi konuşmasında Mısır`lı siyasetçileri ve yetkilileri ülkenin ulusal çıkarlarını gözetmek ve su güvenliğini sağlamak için çalışmaya davet etti.

Mısır, Etiyopya ve Sudan arasında Nil sularının paylaşımı noktasındaki kriz, Etiyopya`nın Hedasi Barajı`nın inşası öncesi Nil nehrinin kollarından biri olan Mavi Nil`in yatağının değiştirilmesi çalışmalarına başladıklarını ilan etmesiyle ortaya çıkmıştı.

Nil Nehri havzası 2,9 milyon kilometrekarelik alanıyla Afrika kıtasının yüzde 10`una oluşturuyor. Havza ülkelerini Mısır, Sudan, Etiyopya, Eritre, Kenya, Ruanda, Burundi, Tanzanya, Uganda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti oluşturuyor.

Hedasi (Rönesans) Barajı, Nil`in, Mavi Nil  kolundaki dört barajdan biri olacak. Nil Nehri`nin yıllık 84 milyar metreküp olan su kapasitesinin 55 milyar metreküplük kısmı Mısır tarafından kullanılıyor. Sudan ise 18,5 milyar metreküp ile kaynaktan en fazla yararlanan ikinci ülke konumunda bulunuyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir