• DOLAR 32.584
  • EURO 34.79
  • ALTIN 2488.838
  • ...
Katma değere yatırım yapıp kirazı iki katına sattılar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Kiraz üretiminde dünya lideri olan Türkiye, ihracatta da liderliğe oynamayı hedefliyor. Türk kiraz sektörünü geliştirmeyi hedefleyen Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), Bursa'da yoğun bir şekilde faaliyetlerini sürdürüyor. Bursa Valiliği tarafından 2013 yılının kiraz, çilek ve ipekböceği yılı ilan edilmesinden sonra UYMSİB kirazın geleceğini şekillendirmek için kolları sıvadı.

 

Bursa Valiliği ve UYMSİB ortaklaşa "Uluslararası Ticareti İle Bursa'da Kiraz" paneli düzenledi. Ardından UYMSİB, kiraz sektörü için önemli bir kazanım olan dünyada ABD ile aynı zamanda ilk kez Türkiye'de kullanılan ileri teknolojiye dayanan "Kiraz Ayıklama-Boylama-Paketleme" teknolojisinin tanıtımını yaptı. Türkiye kiraz sektörüne büyük katkı sağlayacak teknoloji, ilk kez dünyanın en büyük kiraz üreticisi tarım tesisleri arasında yer alan Alara Tarım Tesisleri tarafından sektöre kazandırıldı.

 

Kiraz ihracatında katma değer

Kiraz ihracatını değerlendiren UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı, "Türkiye, kiraz üretiminde birinci sırada, ihracatta ise ABD'nin ardından ikinci sırada yer alıyor. Yıllar itibariyle iniş-çıkışlar gösteren kiraz ihracatımız 2012 yılında miktar olarak 57 bin ton değere ulaşarak 160 milyon dolar ile rekor kırmıştır" diye konuştu. Türkiye'de yaklaşık 450 bin ton kiraz üretimi yapıldığını, Bursa'nın ise bu rakamın yaklaşık 26 bin tonunu oluşturduğunu belirten Dr. Çalı, şöyle konuştu: "Türkiye ortalama kilogramı 2.80 dolardan kiraz ihracatını gerçekleştirirken, UYMSİB kilogramı 4.60 dolara ihraç ediyor. Birlik olarak kiraz ihracatımızın katma değeri daha yüksek olmuştur. Bu değer artışında ihracatçılarımızın başarısı, ileri teknoloji kullanması ve ürünlerini daha üst düzey pazarlara satabilmesidir."

 

Dr. Salih Çalı, sektöre kazandırılan yüksek teknoloji paketleme sistemi ile dünyadaki diğer paketleme tesislerine göre bir adım öne geçileceğini söyledi. Kirazda bu teknolojiyi kullanmayan tesislerin geride kalacağını inovasyon, tasarım ve katma değerden yoksun katma değer üretmeden ürün ihraç edeceğine dikkat çekti.

 

Japonya'ya kiraz ihraç izni yolda

UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı, kiraz ihracatında yeni pazarlara ulaşmak için de yoğun bir çaba içerisinde olduklarını ifade ederek, "Birlik olarak Japonya'ya kiraz ihracatı için 10 yıldır çalışıyoruz. Japonya'dan bu yıl içerisinde onay bekliyoruz. Bu pazara girmek gerçekten önem arz ediyor. Bugün kiraz ihracatında dünya birincisi olan ABD'nin bu hale gelmesinin nedeni bu pazarı 1982 yılından bu yana elinde tutmasıdır." dedi.

 

Birlik olarak bir başka sıkıntılarının da Bursa siyah inciri olduğunu hatırlatan Çalı, "ABD'ye, Bursa siyah inciri ihracat izni alma çalışmalarımız devam ediyor. ABD, ipe un seriyor. 7 yıldır bu ülkeye ihraç izni almak için uğraşıyoruz. Akdeniz Meyve Sineği olabilir endişesi ile bütün taleplerimizi geri çeviriyorlar. İpe un seriyorlar" diye konuştu. (Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir