• DOLAR 32.537
  • EURO 34.917
  • ALTIN 2435.551
  • ...
Yaşam Hakkı Engellenemez  ONLARI NEFESSİZ BIRAKMAYIN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Haber Merkezi

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Teşkilatı toplumun sıkıntılarını çözmeye yönelik faaliyetlerini ara vermeden sürdürüyor. Daha önceden mevsimlik işçilerin yaşadıkları sıkıntıları gündeme taşıyan İl Yönetimi, “Ölüm yolu” diyerek sürekli ölümlü trafik kazaları yaşanan yol için yetkililerin harekete geçmesini sağlamıştı. HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, bu hafta ise yaşamlarını solunum cihazlarına bağlı olarak sürdürmek zorunda kalan hastaların mağduriyetini gündeme taşıdı. Özaslan, farkındalık oluşturarak vatandaşların sorunlarını gündeme taşımaya ve bunlarla ilgili çözüm önerilerini paylaşmaya devam ediyor. Birkaç haftadır Cuma günleri saat 11.11'de farklı bir sorunu gündeme taşıyan Özaslan, bu hafta yaşamlarını solunum cihazlarına bağlı olarak sürdürmek zorunda kalan hastaların yaşadıkları sıkıntılara değindi.

ELEKTRİK KESİNTİLERİ ÖLÜME SÜRÜKLÜYOR

ALS, kronik karaciğer, akciğer, KOAH ve DMD kas hastaları, solunum cihazına bağlı olarak yaşamlarını sürdürüyor. Elektrik kesintileri, elektrik ile çalışan solunum cihazlarının çalışmamasına ve hastaların nefessiz kalmasına neden oluyor. Özellikle kırsal mahallelerde sistematik olarak uygulanan elektrik kesintilerinden dolayı, solunum cihazları çalışmayan hastalar, bin bir zorlukla elektriğin olduğu yerlere giderek nefes almaya çalışıyor. Bazı hastalar ise oksijen tüpleri ile nefes alıyor. Bu durum da solunum hastalarını ve ailelerini maddi ve manevi olarak olumsuz etkiliyor. Özaslan, bu hastaların yaşadıkları dram nedeniyle, bu konuyu gündeme taşımak için bir takım ziyaretler gerçekleştirdi. Yapılan ziyaretlerde hastalar, elektrik kesintilerinin kendileri için nefes alamamak anlamına geldiğini kaydettiler.

“ELEKTRİK KESİLİNCE, NEFESİM KESİLİYOR”

Hastalardan Ramazan Yarcan, “Elektrik kesildiğinde 10-15 dakika sonra konuşamıyorum. Nefesim kesiliyor.” dedi. Esra Ak ise, Elektrik kesilince, nefesim kesiliyor.” cümlesini kullandı.

“ELEKTRİK KESİNTİSİNE ÇÖZÜM BULUNMASINI İSTİYORUM”

Küçük yaşta olan bir diğer hasta Elif Oğurlu ise,Köyde yaşıyorum. Elektrik kesintisi yüzünden ikide bir Suruç’a gitmek zorunda kalıyorum. Akciğer hastasıyım. Solunum cihazına bağlıyım. Elektrik kesintisine çözüm bulunmasını istiyorum.” şeklinde konuştu.

“ELEKTRİK KESİLİNCE KOMAYA GİRİYORUM”

Bir diğer hasta M. Fahri Çelikay, elektriksiz yaşayamadığını belirterek, şunları kaydetti: “Elektriğimizi kesmişler. Nefesim kesiliyor. Elektriksiz yaşayamıyorum. Saat ve saniyeleri belli olmuyor. Bazen gece, bazen sabah, bazen gün içinde kesiyorlar. Elektrik kesilince ben komaya giriyorum. Kaymakama, Valiye, Başbakana rica ediyorum. Elektriği kesmesinler.” Ziyaret edilen hastalardan en küçüğü ise Zeynep. Konuşamıyor ama elektrik kesildiğinde nefes almakta güçlük çektiği için ailesi bu soruna çözüm bulunmasını istiyor.

"YAŞAM HAKKI EN-GEL-LE-NE-MEZ" 

Özaslan, elektrik kesintilerinden dolayı yaşanan mağduriyetlerle ilgili "Yaşam Hakkı Engellenemez" sloganıyla sorunu Türkiye gündemine taşıdı. Elektrik kesintilerinden dolayı yaşanan mağduriyetlere dikkat çeken Özaslan, "Elektrik kesildiği zaman cihaza bağlı yaşamlarını sürdüren hastaların da nefesleri kesiliyor. Bu soruna karşılık çözüm ne?  Şanlıurfa Valiliğine, İl Sağlık Müdürlüğüne ve Elektrik Dağıtım Şirketine sesleniyorum! Cihaza bağlı yaşamlarını sürdüren hastalar için bir bilgi bankası oluşturalım. Bilgi bankasındaki bilgiler Elektrik Dağıtım Şirketine bildirilsin. Elektrik Dağıtım Şirketi, herhangi bir mahallede ya da herhangi bir sokakta elektrik kesintisine gittiği zaman önceden bu hastalara bilgi versin. Elektrik kesintisi olursa hayatlarını idame edip edemeyeceğini hastalardan sorsunlar. Gerekirse bu hastalar için jeneratör ya da güç kaynağı desteği sunulsun. Arada elektrik kesintisi olmasın ki; bu hastaların da nefesleri kesilmesin. Çünkü nefes almak onların da hakkıdır. 'İnsan yaşamı kutsaldır ve dokunulmazdır.' HÜDA PAR olarak diyoruz ki; 'Yaşam hakkı en-gel-le-ne-mez." ifadelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir