• DOLAR 32.537
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2492.23
  • ...
SON DAKİKA
MİT`ten Herkesi Fişleyecek Protokol İddası!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İddiaya göre, Türk Hava Yolları`yla uçan vatandaşlar, Milli Eğitim Bakanlığı`na bağlı kurumlarda okuyan öğrenci ve ailelerinin tüm özel bilgileri, attıkları mailler artık MİT tarafından kayıt altına alınıyor.

Taraf gazetesinde yayınlanan Mehmet Baransu imzalı haberde yer verilen iddiaya göre, MİT ile Milli Eğitim Bakanlığı, THY, PTT ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arasında imzalanan `Çok Gizli` damgalı protokolle maillerden telefonlara, fotoğraflardan telefon bilgileri ve özel hayata varıncaya kadar tüm bilgiler, "Çok Gizli" damgalı bir protokolle MİT`e aktarılmaya başlandı.

Anayasa`ya ve Türk Ceza Kanunları`na göre böyle bir uygulamanın suç olduğu belirtilen habere göre ancak "Çok Gizli" protokol yine de hayata geçirildi.

Habere göre, Milli Eğitim Bakanlığı sistemindeki tüm özel bilgiler protokol gereği MİT`e aktarılıyor. Aynı skandal olay, "ÇOK GİZLİ" damgasıyla Tapu`da, THY`de, PTT`de de uygulamaya kondu.

İşte iddiaların ayrıntıları:

KİMİNLE UÇTUĞUN ARTIK MİT`TE!

MİT, bir yıl önce, vatandaşların kişisel bilgilerine ulaşmak için Türk Hava Yolları ve Milli Eğitim Bakanlığı ile bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeler neticesinde her iki kurumdan da detaylı şahıs bilgilerinin düzenli olarak MİT`e aktarılmasına karar verildi. Konuyla ilgili MİT`te sistem kuruldu. Yapılan mutabakat sonucu, Türk Hava Yolları, yurt içi tüm yolcu ve seyahat bilgilerini, kişinin yanında seyahat ettiği şahısların kim olduğunu, aktarma, yurtiçi bağlantılı tüm yurtdışı yolcu seyahat ve bilgilerini MİT`e vermeye başladı. Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileriyle yapılan görüşmelerde ise ilk ve orta dereceli okullar ile özel kolejlerde çalışan idareci, öğretmen ve diğer tüm personelin, okuyan tüm öğrencilerin bilgileri, notları, velilere ait özel ve tüm bilgiler, telefon numaraları, mailler de MİT`e verilmeye başlandı.

TÜM KİŞİSEL BİLGİLER ARŞİVLENİYOR

MİT`in yaptığı bu çalışmayla, THY ile seyahat edenler, postanede işlem yapanlar, tapuda kayıtları olanlar, Milli Eğitim`e bağlı kurumlarda okuyan öğrenciler, potansiyel suçlu kabul edilip fişleniyor. Bununla da yetinilmeyip, ailelerin bilgileri, evden velilerin MEB`in internetine girdiği kişisel bilgisayarlara ulaşım, öğrencilerin arkadaşlarının fotoğrafları ve yüzlerce bilgi MİT`in kontrolüne verildi. Bu bilgiler MİT`te toplanıp, arşivlenmeye başlandı. Haberde anlaşmanın şimdilik dört kurumla yapıldığı öğrenili. Banka, kredi kartı, UYAP, SGK, eczane gibi bilgilerin de MİT tarafından elde edilip edilmeyeceği ise henüz bilinmiyor. MİT`in yaptığı bu çalışma, özel hayatın gizliliğine müdahale ve kişisel verilerin şahsın rızası olmadan erişimi anlamına geliyor. Yapılan bu anlaşma ise hem Anayasa`ya hem de TCK`ya göre suç. Bu anlaşmanın tarafları suç işlediklerinin ya farkında değiller ya da bilerek bu suçu işliyorlar.

GİZLİ PROTOKOL ANAYASA`YA AYKIRI

Anayasa`nın 23`üncü maddesi yerleşme ve seyahat hürriyetini düzenliyor. Bu maddeye göre; "Herkes yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir. Yerleşme hürriyeti, suç işlenmesini önlemek, sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmek, kamu mallarını korumak, seyahat hürriyeti ise suç soruşturma veya kovuşturulması sebebiyle, genel sağlığı korumak yahut suç işlenmesini önlemek amacıyla sınırlanabilir." Anayasa`da bu madde açıkken, MİT ve ilgili kurumlar tüm vatandaşları potansiyel suçlu kabul edip kişisel verileri arşivleyip paylaşıyorlar. Üstelik mahkeme kararı olmadan.

TCK`YA GÖRE SUÇ

TCK`nın 134`üncü maddesi de özel hayatın gizliliğini düzenliyor. Maddeye göre; "Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde ise verilecek ceza bir katı artırılır." Ayrıca yasaya göre, "Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur." 135. madde kişisel verilerin kaydedilmesini düzenliyor: "Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydeden kimseye altı aydan üç yıla kadar hapis cezası verilir. Kişilerin siyasi, felsefi veya dini görüşlerine, ırki kökenlerine; hukuka aykırı olarak ahlaki eğilimlerine, cinsel yaşamlarına, sağlık durumlarına veya sendikal bağlantılarına ilişkin bilgileri kişisel veri olarak kaydeden kimse, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır."

VEREN DE SUÇLU

136. madde ise hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme hususunu düzenler: "Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." Anayasa ve TCK`da yer alan hükümler bu kadar açıkken, MİT`in mahkeme kararı olmadan kişilerin bilgilerine ulaşması, kamu kurumlarından bilgilerin aktarılmasını talep etmesi ilgili kurumlarda tepkilere neden olmuş durumda.

MİT ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan "Çok Gizli" damgalı protokol, 6 Eylül 2012 tarihinde imzalanmış. Milli Eğitim Bakanı adına Bilgi İşlem Grup Başkanı Volkan Akçay protokole imza koymuş. MİT Müsteşarı adına ise Başkan Yardımcısı Abdurrahman Bulur imza koyan kişi. Protokol "Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tutulan bilgilerin elektronik ortamda MİT Müsteşarlığı ile paylaşılmasına ilişkin usul ve esaslar hakkında protokol" başlığını taşıyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir