• DOLAR 32.534
  • EURO 34.789
  • ALTIN 2492.129
  • ...
Bakan Kurum: Türkiye iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkeler arasında bulunuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bursa Doğu Bölgesi Katı Atık Entegre Tesisi Açılış Töreni’ne konuşan Bakan Kurum, “Sıfır Atık Hareketiyle yüzde 13 olan geri kazanım oranımızı yüzde 28’ler seviyesine çıkardık. Bu 98 milyar liralık ekonomik kazanç demek. Milyonlarca ağacı kurtarmak demek, temiz hava, temiz su, temiz denizler demek. Bu bir başarı hikâyesi.” dedi.

Dünyada en büyük çevre sorunlarının başında gelen iklim değişikliğinin tüm canlı hayatını tehdit ettiğini söyleyen Bakan Kurum; Türkiye’nin, iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkeler arasında bulunduğunu; sel ve heyelan felaketlerinin, orman yangınlarının ve yaşanan kuraklığın etkilerinin net bir şekilde görüldüğünü dile getirdi.

Bakan Murat Kurum, “Sayın Cumhurbaşkanımız net sıfır emisyon diyerek, yeşil kalkınma diyerek 2053 yılı için tarihi bir hedef ortaya koydular. Bizler de inşallah, valilerimizle, milletvekillerimizle, belediyelerimizle el ele vererek bu hedeflere ulaşmak için canla başla çalışıyoruz. En özel çalışmalarımızın başında, Türkiye’yi kuşatan Sıfır Atık seferberliğimiz geliyor.” ifadesini kullandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Yürüttüğümüz, bütün dünyada örnek alınan bu küresel çevre hareketiyle Bursa’nın Gölyazı, Uludağ, İznik Gölü, Longoz Ormanları, İnkaya’da bulunan asırlık çınar gibi birbirinden kıymetli doğal zenginliklerimizi koruyoruz. Atıklarımızı dönüştürerek ekonomimize katkı sağlıyor, evlatlarımıza yeni istihdam alanları oluşturuyor, onlara güzel bir gelecek sunuyoruz. İşte bugün Bursa Büyükşehir Belediyemizle birlikte çalışmalarını tamamlayarak açılışını gerçekleştirdiğimiz Doğu Bölgesi Katı Atık Entegre Tesisimiz bu yatırımlarımızın en başarılı örneklerinden biridir.”

“2035 yılına kadar geri kazanım oranımızı yüzde 60’a çıkaracağız”

Bakan Kurum, 2035 yılına kadar geri kazanım oranını yüzde 60’a çıkaracaklarını ve 2053 yılı itibarıyla ön işleme tabi olmayan atıkları düzenli depolamaya kabul etmeyeceklerini vurgulayarak “Bugün ‘Sıfır Atık’ hareketiyle yüzde 13 olan geri kazanım oranımızı yüzde 28’ler seviyesine çıkardık. Bugüne kadar yapmış olduğumuz projeler çerçevesinde tam 98 milyar liralık ekonomik kazanç elde ettik ve aslında milyonlarca ağacı da kesilmekten kurtardık. Havamızı, sularımızı daha temiz hale getirdik. Bu çerçevede de aslında göllerimizi, denizlerimizi, kıyılarımızı korumaya gayret gösteriyoruz. Aslında bu çok önemli bir başarı hikâyesidir. Bu tesisleri ülkemize, şehirlerimize kazandırmak hem geleceğimiz, hem çocuklarımız adına çok kıymetli olduğunu düşündüğüm bir projedir.” dedi. 

“Bursa’nın toplam atığının yüzde 40’ı dönüştürülerek 75 bin konutun enerji ihtiyacı karşılanacak”

Bursa’nın doğu bölgesinde bulunan 5 ilçesine hizmet veren tesisin yıl sonunda tam kapasiteye ulaşacağını belirten Bakan Kurum, bu tesisin 1,5 milyon Bursalıya hizmet vereceğini, Bursa’nın toplam atığının yüzde 40’ını dönüştürerek ekonomik kazanç elde edileceğini kaydetti. Aynı zamanda buradan elde edilecek enerji üretimiyle 75 bin konutun enerji ihtiyacının karşılanacağının da altını çizdi.

Bakan Kurum, Bursa’nın Batı bölgesinde inşa edilecek tesisin de 2024 yılında tamamlanacağını belirtti.(İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir