• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Çalışma ve Sosyal Bakanı Bilgin: Türkiye'nin üretim gücü arttıkça sorun çözme kabiliyeti artacaktır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İlk toplantısı Gaziantep'te gerçekleştirilen '"Üretim Sürecine Katılım" programı kapsamında Bursa'da bir otelde düzenlenen program geniş katılımla gerçekleştirildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Üretim Sürecine Katılımın Desteklenmesi Projesi Toplantısında yaptığı konuşmada, sanayi şehirlerinde uygulamaya koydukların bir programın yeni bir aşamasında olduklarını söyledi.

Bu programın başarılı olması halinde Türkiye'de sanayiye çeşitli sektörlerde yetişmiş iş gücü sağlanacağına işaret eden Bakan Bilgin, Türkiye'nin işgücü açığını sanayinin üretim gücüne katarak tamamlamak istediklerini belirtti.

"Geçen ay sanayi sektörü 9,1 büyüdü"

Türkiye'nin bugün içinde bulunduğu şartlar açısından fevkalade anlamlı olduğunu belirten Bilgin, "Diğer gelişmekte olan ülkelerden ayrıştığımız çeşitli boyutlar var. Bunlardan biri; geçtiğimiz salgın döneminde pandemi sonrasında bunu açıkça gördük. Dünyanın en hızlı büyüyen, yüzde 11,7 büyüyen bir ülkesi olarak büyüme hızımız oldukça yüksek. Ekonomiye sahibiz, sanayideki büyümemiz devam ediyor. Geçen ay sanayi sektörü 9,1 büyüdü ve sanayi sektörünün içinde de imalat sanayinin bütün sanayideki büyümeyi sürüklediğini gördük. Dolayısıyla Türkiye'ye üretim gücüyle karşılaştığı sorunları aşabileceğini bugüne kadarki performansıyla ortaya koymuştur." diye belirtti.

Bilgin, "Eğer ekonomi, genç nüfusu istihdam edecek kapasiteye, performansa sahip değilse, arada bir açık oluşursa o da işsizlik olarak karşımıza çıkar. Dolayısıyla genç nüfusun istihdama katılması, ekonominin yeni iş imkânları üretmesi gerekir. Nitelikli emekle yani sanayinin talep ettiği emekle buluşturulması ile mümkündür. Bu programların amacını genel olarak böyle tanımlayabiliriz. Bugün Türkiye ekonomisinin performansı ortada, fakat hepimizin içinde yaşadığı bir başka gerçek var. Pandemi sonrası dünyada yükselen sorunlar. Öncelikle hepimizin bildiği gibi enerji merkezli bir kriz olduğunu, bilhassa bölgemizde ortaya çıkan Ukrayna Savaşı'ndan sonra ortaya çıkan enerji ve tahıl sorunlarının ön plana çıktığı bir aşamadan geçiyoruz." dedi.

"Türkiye'nin üretim gücü arttıkça sorun çözme kabiliyeti artacaktır"

Rusya, Ukrayna ve Batı ülkeleri arasındaki ilişkilerde yaşanan sorunlar karşısında Türkiye'nin yapıcı bir rol oynadığını belirten Bilgin, "Enflasyon son yıllarda şahit olmadığımız bir orana, yüzde 80'lere ulaşmıştır. Döviz talebinin artması, döviz fiyatlarını arttırır. Bildiğimiz İktisada Giriş derslerinde öğretilen, bizim ders kitaplarımızın başlangıcında yer alan bir şey; talep arttığı zaman onu yeterli üretemiyorsanız onun fiyatı artar, bu önemli bir sorun. Türkiye'nin üretim gücü arttıkça sorun çözme kabiliyeti artacaktır. İş sürecine sokma programları bunları da bugün çok farklı sektörlerden geniş bir ölçekte uygulamaktayız. Dolayısıyla işsizliğe karşı mücadelede Çalışma Bakanlığı emeğin yanında." şeklinde konuştu.

 Program çekilen toplu fotoğrafla sona erdi. (İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir