• DOLAR 32.601
  • EURO 34.811
  • ALTIN 2499.86
  • ...
BM: Irak'taki tüm taraflar ve siyasi gruplar birlikte çalışmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, New York'taki BM Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamad, Irak'ta Sadr hareketinin yüzlerce destekçisinin başkent Bağdat'taki parlamento binasını basmasını ve Muhammed Sudani'nin başbakanlık adaylığını protesto etmesine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Haq, "Herkesi çeşitli uluslararası norm ve sözleşmelerde belirtildiği gibi bu kurumlara saygı duymaya davet ediyoruz." dedi.

Irak'taki tüm tarafların ve siyasi grupların birlikte çalışması gerektiğini belirten Haq, "Yaşananlar, Güvenlik Konseyi'nin dikkatini çeken bazı sorunları ve birliğin dağıldığı bir zamanda Irak'taki tüm tarafların ve siyasi grupların birlikte çalışması gerektiğini gösteriyor. Bu bir büyük endişe kaynağıdır." açıklamasını yaptı.

BM Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Hennis-Plasschaert, dün düzenlenen Güvenlik Konseyi toplantısında, Irak'taki mevcut durum nedeniyle ulusal ve bölgesel gerilimlerin arttığı konusunda uyarıda bulunmuştu.

Irak'ta siyasi güçler arasındaki farklılıklar nedeniyle, 10 Ekim 2021'de yapılan erken milletvekili seçimlerinden bu yana yeni bir hükümet kurulamadı.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge önünde toplanan Sadr Hareketi yanlısı göstericiler Sudani'nin adaylığını protesto için güvenlikli alan olarak bilinen Yeşil Bölge'nin önünde toplanmıştı.

Kalabalık, bölgenin çevresinde bulunan beton bariyerleri aşmak isterken güvenlik güçlerinin müdahalesiyle karşılaşmış, bir grup, daha sonra beton bariyerleri yıkarak bölgede bulunan Meclis binasını basmıştı.

Irak'ta Sadr Hareketi yanlıları, başkent Bağdat'ta İran destekli başbakan adayı Muhammed Sudani’yi protesto etti. Yeşil Bölge'deki bariyerleri aşan grup Meclis binasına girdi.

Sadr Hareketi destekçileri Bağdat’ın merkezinde yer alan Tahrir Meydanı’nda toplandı.

Diplomatik misyonların bulunduğu Yeşil Bölge'nin kapısına yürüyen yüzlerce kişi, Sudani aleyhinde slogan attı.

Göstericiler Yeşil Bölgedeki beton bariyerleri aşarak Meclis binasına girdi.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi yaptığı açıklamada, Sadr Grubu destekçilerinin derhal parlamento binasından çekilmelerini istedi. Parlamento binasının halkın malı olduğunu ve protestoculardan derhal binayı terk etmeye çağıran el-Kazımi, kamu ve özel mallara muhafaza edilmesini istedi. Protestoculardan barışçıl şekilde protesto yapmalarını isteyen el-Kazımi, güvenlik güçlerini de sükunete davet etti.

Sadr Hareketi lideri Mukteda el-Sadr’a yakınlığıyla bilinen Salih Muhammed el-Iraki ise, protestoculara teşekkürlerini iletti. El-İraki sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, “Can güvenliğiniz her şeyden daha önemlidir, reform mesajınız için teşekkür ederiz. Eğer çekilmek istiyorsanız kararınıza saygı göstereceğim” ifadelerini kullandı.

Kalabalık grubu dağıtmak için güvenlik güçleri, göz yaşartıcı gaz kullandı ve havaya ateş açtı. Güvenlik güçlerinin protestoculara açtığı ateş sonucu 4 protestocunun yaralandığı belirtildi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir