• DOLAR 32.584
  • EURO 34.689
  • ALTIN 2526.988
  • ...
"200 bin ağaç kesimi gerçeği yansıtmamaktadır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Erciş Kaymakamı Barboros Baran, 200 bin ağacın kesileceği yönünde basında çıkan haberler üzerine basın açıklaması yaptı.


Kaymakam Baran açıklamasında, "Erciş ilçemizin Çatakdibi Köyünde 200 bin ağaç kesilecek şeklinde gerçeği yansıtmayan bir söylenti çıkarmışlardır. İlgili konu şu şekilde mevzu bulmuştur. Daha önce belirttiğimiz gibi konutları ağır hasarlı olan vatandaşlarımıza yeni konut yapılması için Çatakdibi köyümüzde 64 vatandaşımızın yer seçiminde mülkiyet sorunu ile karşılaşılmıştır. AFAD mühendislerinin köy içindeki hazine arazisinden yaptıkları yer etüt çalışması sonucunda zemini gevşek olmayan ve yeni konut yapımına en müsait olan bu alan 64 vatandaşımız için seçilmiştir. Yaklaşık 120-130 dönümlük bu hazine arazisi üzerinde Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından yapılan tespitlerde 170 adet meyve ağacı, 630 meyve fidesi, 1800 kavak ağacı, diğer parselde 3220 meyve ve ağaç fidesi bulunmaktadır. İddia edildiği gibi 200.000 ağacın olabilmesi için metre kareye birden fazla ağaç yerleşmesi gereklidir. Bu da fizik kurallarına aykırıdır. Bahsi geçen 200.000 ağaç kesinlikle söz konusu değildir. Sayıyı abartmak ve doğa üzerinden haksız işgallerini meşrulaştırmak isteyen vatandaşlarımız yer seçim işlemleri tamamlanıp bu arazi üzerinde karar kılındıktan sonra fide denilen kavak çitillerini toprakla buluşturmuşlar bir kısmı da kesilen kavaklardan filizlenen fideleri ağaç olarak göstermeye çalışmışlardır. Çatakdibi köyündeki vatandaşlarımız ağaç kesimiyle ilgili hukuki yollara da başvurmuş ilgili kurumlara durumu taşımışlardır. Ama hiçbirinden kendileri için olumlu bir sonuç alamamışlardır. En son olarak da Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından da hazine arazisini işgal eden kişilerin talepleri uygun görülmemiştir" ifadelerinin kullandı.



Hazine arazisinin bir kaç aileye değil, köyün geneline hitap etmesi gerektiğini de ifade eden Kaymakam Baran şunları söyledi, "Çatakdibi köyümüzde AFAD mühendisleri tarafından yer seçim çalışmaları yapılmıştır. Bugün mevzusu yapılan araziler hem afetsellik açısından hem de şehirleşme açısından uygun görülerek bu köyde evleri ağır hasarlı olan 64 hak sahibi vatandaşımıza ev yapılmak üzere seçilmiştir. Biz tabi ki haksız yere bir fidan bile kesmek istemeyiz. Bütün köy halkının kullanması gereken bu arazi köyde 4-5 aile tarafından işgal edildiği için alternatif çalışmalar yapılmış ama 64 aileye toplu alan olarak seçilebilecek şehirleşmeye ve afetsellik açısından uygun devletin hüküm ve tasarrufunda bir arazi bulunamamıştır. Bunun üzerine bu arazide karar kılınmıştır.


Bizler ağaç kesilme taraftarı değiliz. 'Kıyamet kopsa bile elinde fidan varsa dik' diyen bir Peygambere inanıyoruz. Ama tüm Türkiye'nin bildiği üzere ilçemizde yaşanan depremden bu yana köylerimizde ağır hasarlı evlerinde oturan vatandaşlarımız var. Bölgemiz deprem bölgesi ve deprem hala zaman zaman kendisini hatırlatmaktadır. Ağır hasarlı evinde oturan köylümüzün başına Allah korusun bir iş gelirse bunun hesabını hiç kimse veremez. Bu 64 aile köylerinden başka bir yere gitmek istemiyor ve bu aileler içinde başka bir alternatif bulunamadı. Durum böyle iken vatandaşlarımızın bir an önce sağlam evlerine taşınmaları adına inşaatlarına başlamaları önem arz etmektedir. Deprem konutlarının yapılacağı arsa üzerindeki ağaç kesimleri konusunda vatandaşımıza hizmetten başka bir gaye de yoktur." (Mehmet Aldemir - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir