• DOLAR 32.33
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2299.224
  • ...
Mısırda yüksek rekolte bekleniyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, İLKHA muhabirine Batman genelinde yaklaşık 70 bin dekar alanda ekilen mısırdan yüksek miktarda rekolte beklediklerini söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan

Yıllık mısır rekoltenin yılda yaklaşık 90 bin ton civarında olduğunu aktaran Doğan, “Bu sene mısırın piyasa fiyatı şu anda çok iyidir. Yani çiftçilerimizin beklediği bir fiyattır. Bu sene iyi bir rekolte bekliyoruz. Çok şükür şu ana kadar bir aksilik yaşanmadı.” diye konuştu.

Ekiminden bu yana devam eden tarımsal faaliyetlerin tamamının iyi gittiğini dile getiren Doğan, “Çiftçi belirlenen fiyatta mısırını satarsa yüzü gülecektir.” dedi.

“Çiftçinin eline iyi bir para geçecek yalnız o para toprağa gidecek”

Doğan, çiftçilerin en büyük sorununun girdi maliyetleri olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:

“Mısır üretiminde bu sene fiyatların sanırım iyi olması nedeniyle dekar başına çiftçinin eline iyi bir para geçecek. Yalnız çiftçi araziyi kiralayıp ya da tekrar ekimine başladığı zaman bunun girdileri olan akaryakıt, gübre fiyatlarının yüksek olması yine çiftçinin elindeki paranın çoğunun yine toprağa gitmesi demek olacak.”

Girdi, fiyat artışlarının önüne geçilebilmesi için yetkililerin önlem alması gerektiğini vurgulayan Doğan, “Çiftçiye destek olunması gerekiyor.” ifadesini kullandı.

“Çiftçimiz zor bir dönem geçirdi”

Kuraklık nedeniyle geçen yıl kuru tarım alanlarında ciddi bir kayıp yaşandığını ifade eden Doğan, şöyle devam etti:

“Çoğu yere biçer girmedi, hasat hiç alınamadı. Bazı yerlerde yüzde 10-20 civarında bir hasat aldık. Çiftçimiz zor bir dönem geçirdi. Yalnız mısır gibi beşeri bir sulama sistemiyle sulanan tarım arazileri ise kuraklıktan çok etkilenmiyor. Çok şükür bu sene öyle bir sıkıntımız da yok. Baraj sularımızda yeterli seviyededir. Çiftçilerimiz yeterince ürününü sulayabilmektedir. Bu konuda bir sıkıntımız yok.”(İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir