• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.825
  • ...
Kene ısırmalarında nasıl bir yol izlenmelidir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Doğu Anadolu Bölgesi, tarım ve hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı bir bölge. Buna bağlı olarak bölgede yaşayan insanlar ve hayvanlar kenelerle mücadele etmek zorunda kalıyorlar.

Kenelerden korunma yolları ve vücutta bulunan kenenin nasıl çıkarılması gerektiği ile alakalı İLKHA muhabirine konuşan Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servis Uzmanı Dr. Mehmet Tatlı, kenelerin, doğanın bir parçası olduğunu ve onların da doğada çeşitli fonksiyonları olan canlılar olduğunu ifade etti.

"Van ve çevresinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakaları pek görülmüyor"

Hayvancılığın fazla olduğu Doğu Anadolu Bölgesi’nde insan-kene karşılaşmaları ile fazlaca olduğunu belirten Tatlı, "Kene denince aklımıza Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı geliyor. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, aslında Van ve bölgesinde sık görülen bir durum değildir. Van’da hiç görülmemiştir. İklim olarak ülkemizde İç Anadolu, Orta Karadeniz, Doğu Anadolu Bölgesi’nin batı kesimlerinde görülüyor. Kırım ve Kongo arasındaki göçmen kuşların güzergâhlarında ortaya çıkan bir hastalıktır." dedi.

"Kenenin vücuttan doğru yöntemlerle çıkarılması gerekiyor"

Kene ile temas olduğunda, kafası dâhil düzgün şekilde çıkarılması gerektiğine dikkat çeken Tatlı, "Biz de acil servislerimizde çok sayıda kene çıkarıyoruz. İnsanlar da usulüne göre bu keneleri çıkarabilirler. Hayati açıdan bölgemiz risk taşımıyor. Ancak yine de kene ısırdıktan sonra insanların takip etmesi lazım. Kene ısırmasından sonraki günlerde vücutlarında bir morluk, ateş yükselmesi gibi durumlara dikkat edilmesi gerekiyor. Herhangi bir sıkıntı halinde de acil servislere başvurmaları gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

"Kenenin neden olduğu diğer hastalık Lyme hastalığıdır"

Acil Servis Uzmanı Dr. Mehmet Tatlı

Kene ile ilgili hastalığın sadece Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı olmadığını dile getiren Tatlı, kenenin Lyme denilen bir hastalığa da neden olduğunu, bu hastalığın tanısının pek kolay konulan bir hastalık olmadığını, çünkü kene ısırdıktan sonra birkaç sene sonra da hastalığın ortaya çıkabileceğini söyledi.

"Keneler ip ve cımbızla doğru ve hızlı şekilde vücuttan çıkarılmalıdır "

Kenelerin otlara tutunarak varlıklarını sürdürdüğünü ifade eden Tatlı, şunları söyledi:

"Keneler, yanlarında geçen canlılara da otlardan atlarlar. Bacaklarımız açık şekilde bu gibi yerlerde gezmememiz lazım. Tarladan geldikten sonra banyoya girildiğinde vücudun kontrol edilmesi gerekiyor. Bunlar da keneye bağlı rahatsızlıklarını önlemede önemli tedbirlerdir. Kene vücuttan ne kadar hızlı çıkarılırsa, keneye bağlı hastalık o kadar azalır. Kene çıkarılırken ip ve ya cımbızla kafasından tutularak çıkarılabilir. Kül basma, çakmak tutma, kolonya dökme gibi yöntemler keneyi strese sokan ve kusmuğunu kan dolaşımına vermesine neden olan durumlardır. Bu tür yöntemlerden uzak durulmalıdır." (İLKHA)       





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir