• DOLAR 32.381
  • EURO 35.004
  • ALTIN 2326.06
  • ...
Tahıl zekatının hükmü nedir? nasıl hesaplanır?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Zirai faaliyetlerin bazı kategorilerinde hasat dönemi yeni başlarken kimi yer ve alanlarda sona ermiş durumda. Diğer tüm ticari faaliyetlerde olduğu gibi zirai alanda da elde edilen hasadın belli bir miktarının zekât olarak verilmesi gerekiyor.

 

Topraktan elde edilen mahsullerin zekât miktarı hakkında merak edilen birçok konuyu açıklayan İTTİHADUL ULEMA Yönetim Kurulu Üyesi Molla Remzi Uçar, tahıl zekatının diğer ticari malların zekatından ayıran en belirgin noktanın zaman şartı olduğunu söyledi.

Molla Remzi Uçar

Zekatın hükmü hakkında Allah'ın emirlerini ayetler ışığında hatırlatan Molla Uçar, "Allah-u Teala kullarına birçok nimet vermiştir ve bu nimetlerinde karşılığını beklemektedir. Rabbimiz, 'Allah'ın nimetlerini saymaya kalkarsanız saymaz, hesap edemezsiniz' diye buyurmaktadır. Allah bizlere hesapsız nimetler vermiş ve bu nimetlerden biri de yerden üreyen toprak mahsulleridir. Toprağa attığımız tohumları yeşerten Allah'tır ve Onun hakkını vermemiz gerekir. Nitekim ayeti kerimede 'Hasat gününde onun hakkını veriniz' buyurulmaktadır. İbn-i Abbas bu ayeti tefsir ederken Allah-u Teala mahsul ürünlerinin zekatını vermemizi istediğini belirtmektedir. Bu anlamıyla müminlerin çıkan mahsullerin zekatını vermeleri gerekir ki Allah'ın verdiği nimetin şükrünü güzel bir şekilde eda etmiş olsunlar." dedi.

"Bir ton elde edilen hasadın 100 kilogramı zekattır"

Tahıl zekatının miktarı hakkında konuşan Uçar, "Mahsul ürünleri noktasında Peygamber Aleyhisselatu Vesselam bir hadisi şeriflerinde '5 veske ulaşmayan mahsulde zekât yoktur' buyurmaktadır. 5 Vesk günümüz ölçüsüyle 653 kilogram demektir. Kişinin tarlasındaki mahsul ürünleri kabuksuz olarak 653 kilograma ulaşmışsa ve sulaması yağmur suyuyla olmuşsa o Müslümanın onda bir zekât vermesi lazım. Yani bir ton elde edilen hasadın 100 kilogramı zekattır ve onu Allah yolunda vermesi gerekir. Kişi, sulamasını yağmur değil de kendi imkanlarıyla yani sulama sistemiyle gerçekleştirmişse bunun 20'de 1'ini zekât olarak verir. Mahsul ürünlerinin zekâtı diğer malların zekatında olduğu gibi 8 zekat sınıfına verilebilir." ifadelerini kullandı.

"Tahıl Zekatı hasatla beraber verilir"

Diğer ticari mallarda olduğu gibi toprak mahsullerinde bir yıl zaman şartı olmadığının altını çizen Uçar, tahıl zekatının hasatla beraber anlık verilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Uçar, "Mahsul zekatının zamanı üzerinden bir geçmesi şartı yoktur. Diğer varlıklarda bir yılın geçmesi beklenilirken ayette de belirtildiği üzere mahsul zekâtı hasatla beraber verilir. Yani tarladan hasadımızı elde ettiğimiz gibi o günden itibaren geciktirmeden zekatını ulaştırmamız gerekir. Mahsul ürünlerinde yıl içerisinde 2 kez ekim yapılmışsa her hasat döneminde o malın zekâtı ayrı olarak verilir." şeklinde konuştu. (İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir