• DOLAR 32.385
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2326.35
  • ...
Gaziantep İl Sağlık Müdürü Tiryaki: Artan vakalara karşı gereken tedbirleri alalım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de son günlerde vaka sayılarının tekrar artması endişeye neden olurken, yetkililer her fırsatta artan vakaların önüne geçilmesi için aşı çağrısında bulunuyor.

Covid-19 vaka sayılarının artışa geçtiği son günlerde, Gaziantep’te de yükselişe geçen vaka sayılarıyla ilgili İLKHA’ya değerlendirmelerde bulunan Tiryaki, vaka sayılarının yükselmesiyle birlikte vatandaşların aşıya rağbet gösterdiklerini ve aşılama sayılarının yükseldiğini belirtti.

Vakalarda yaşanan artışla ilgili gerekli tedbirlerin alınması yönünde tavsiyelerde bulunan Tiryaki, kapalı ortamlarda ve kalabalık yerlerde bulunulan zamanlarda maske kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de vaka sayılarının yükselişe geçtiğini belirten Tiryaki, “Türkiye ile birlikte Gaziantep’te de vaka sayıları yükselmeye başladı. Sadece buraya özel değil, birçok ilde vaka sayıları artmaya başladı. Haftalık tablolara baktığımız zaman haziran ayının başında Türkiye geneli yaklaşık 7 binlere kadar düşen vaka sayılarımız şu an yüz binlere kadar yükselmeye başladı. Haliyle her tarafta bir artışın olduğunu görüyoruz. İlimizde de aynı artış söz konusudur. Fakat vakaların durumunu takip ettiğimizde şundan dolayı biraz rahatız. Hasta yatış sayılarımız çok az bir durumdadır. Covid hastaları için ayırdığımız yoğun bakım ünitelerinde durum yüzde beştir. Serviste yatan hastalarımız ağır değildir. Yoğun bakımda yatıp durumu ağır olan hastalarımız var. Fakat bu hastalarımızda yüksek yaş grubunda yer alıyor. Ya da altta başka bir kronik rahatsızlığı olan kişilerden oluşuyor. Bu hastalarımızın da bir an önce toparlanıp taburcu olmalarını ümit ediyoruz.” dedi.  

“Eskisi gibi kas ve eklem ağrılar yok, hafif nezle gibi rahatsızlıklar var”

Yükselen vakalara karşı paniğe ve tedirginliğe gerek olmadığı söyleyen Tiryaki, “Fakat genel anlamda vaka sayıları çok yüksek, bu defa ki vakalar üst solunum enfeksiyonu gibi geçiyor. Hastalarla ilgili başhekimler ve doktorlarımızdan aldığımız bilgiler doğrultusunda, genellikle boğaz ağrısı, ateş, halsizlik, genizde, burunda tıkanıklık ve burun akıntısı gibi rahatsızlıklar var. Eskisi gibi kas ve eklem ağrıları gibi rahatsızlıklar yoktur. Bu rahatsızlıklarda biraz sinüsü takip ediyor. İleri yaşta eğer kronik rahatsızlığı, bağışıklık sisteminde zayıflık gibi bir durum varsa, bunlar akciğer solunumunu ciddi manada etkiliyor ve yoğun bakımda tedavi görmek zorunda kalıyor. Şu an vaka sayıları her ne kadar yükselse de panik havası oluşturacak bir durum söz konusu değildir.” diye konuştu.

“Vaka sayılarının artmasıyla vatandaşlarımız aşıya rağbet gösteriyorlar”

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Umut Mutlu Tiryaki

Vaka sayılarının yükselmesinde bayram ziyaretlerinin etkisini ifade eden Tiryaki, 3 aydan bu yana kaldırılan maske yasağının vatandaşların da daha çok rahat davranmalarına sebep olduğunu söyledi.

Tiryaki sözlerine şöyle devam etti:

“Vaka sayılarının yükselmesini bayram ziyaretleri tetikledi elbette ama bu bir gerçek yaklaşık 3 aydır maske kullanımı tamamen serbestleşti. Daha önce belli alanlarda maske kullanımını zorunluydu. Fakat bu zorunluluk kalktıktan sonra vatandaşlarımız maskeden sıkıldıklarından dolayı bir anda maskeyi terk etti. Kapalı ortamlarda artık dikkat etmemeye başladılar. Bunun sonucunda da dolaşımda da var olan virüs, bu şekilde bir yayılmaya başladı ve vakaları arttırmaya başladı. Bu saatten sonra bir yasaklama olmaz elbette ama en azından kişisel olarak kendi sorumluluklarımızı bilip kendimizi ve çevremizdekilerini de korumak adına belli tedbirler alabiliriz. Mesela gireceğimiz bir kapalı ortamda, hastane, toplu taşıma, camiiler gibi yerlere girişlerde takıp, çıkışta da maskeyi çıkartarak bu şekilde virüsün yayılımının önüne geçebiliriz. Bundan dolayı da çevremizde daha hassas olan yaşlıların hayatlarını riske atmak gibi bir durum söz konusu olmaz.”

“Vatandaşlarımızın hatırlatma dozu aşılarını yapmasını tavsiye ediyoruz”

Vaka sayılarının artmasıyla vatandaşların aşıya rağbet göstermeye başladıklarını belirten Tiryaki, “Vaka sayılarının artmasıyla vatandaşlarımız aşıya rağbet göstermeye başladılar. Aşılama sayılarımız 25-30’a kadar gerilemeye başlamıştı. Bu ilimize özelde değildir. Türkiye genelinde aşılama sayıları düşmüştü. Son 6 ayda ki rahatlık insanları aşıdan da uzaklaştırdı. Fakat vaka sayılarının artmasıyla beraber vatandaşlarımız aşıya karşı bir teveccüh göstermeye başladılar. Birkaç gün öncesine kadar günde 600-700 olarak yaptığımız aşı sayısı şu an binleri geçmiş durumdadır. Bu konuda vatandaşlarımıza böyle bir öneri de bulunacağım. Son yapılan aşının üzerinden 6 aydan daha fazla bir süre geçmişse, hatırlatma dozu dediğimiz Rapel aşılarını yapmalarını tavsiye ediyoruz. Antikor düzeyi çok düşmüş olacak ve koruyuculuğu ortadan kalkmış olacaktır. Eğer hatırlatma doz aşılarını yaparlarsa, hastalar Covid’e yakalansalar bile çok basit bir nezle ve grip gibi atlatabilirler.” şeklinde konuştu. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir