• DOLAR 32.326
  • EURO 35.119
  • ALTIN 2302.391
  • ...
TBMM Yasadışı Dinleme Raporunu Tamamladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu`nun taslak raporunda, dedektiflik şirketi adı altında kurulan firmaların bazı faaliyet alanlarının özel hayatın gizliliği ilkesini açık biçimde ihlal edeceği gerekçesiyle, dedektiflik kurumunun yeniden TBMM gündemine taşınarak yasal bir altyapıya ve standartlara kavuşturulması önerildi.

Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 134-140. maddeleri arasında düzenlenen "bilgisayarlarda yapılacak arama, el koyma, telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin denetlenmesi, kararların yerine getirilmesi, iletişim içeriklerinin yok edilmesi, tesadüfen elde edilen deliller, gizli soruşturmacı ve teknik araçlarla izleme" işlemleriyle ilgili görev yapacak olan, konusunda uzman, müstakil ve müstemir yetkili özel hakimliklerin kurulması gerektiğini kaydedildi.


Katalog suçlar yeniden değerlendirilmeli

Taslak raporda, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun "iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması" başlıklı 135. maddesinde sayılan katalog suçların yeniden değerlendirilmesinin uygun olacağı yönünde görüş bildirildi.

Raporda, kişisel bilgilere yetkisiz ve kötü niyetli kullanıcı veya gruplar tarafından erişilmesi durumunda baskı, şiddet ve şantaj yaparak haksız bir kazanç ve menfaat elde edilebileceğine işaret edilerek, bu nedenle kişisel bilgileri-verileri koruma kanununun bulunması gerektiği vurgulandı.


Akıllı telefonlarda kullanılan casus yazılımlar

Raporda, "Akıllı telefonlarda kullanılan çeşitli casus yazılımların reklam ve satışı yasaklanmalı, bu tür yazılımları yükleten ve haberleşme özgürlüğü ve iletişimin gizliliğine yasa dışı şekilde müdahalelere uygulanan yaptırımlar ağırlaştırılmalı" ifadeleri kullanıldı.

Komisyonun taslak raporunda, yurt dışı kaynaklı olarak `Facebook` ve `Twitter` gibi sosyal paylaşım, `Youtube` gibi video paylaşım ve `Google` gibi arama motoru hizmeti sunan firmaların Türkiye`de temsilcilik kurmalarının, hukuka aykırı içeriklerin kısa sürede kaldırılabilmesine, elde ettikleri gelirin vergilendirilmesine imkan sağlayacağı belirtildi.

Raporda ayrıca, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı istihbarat birimlerinin İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu, Milli İstihbarat Teşkilatı birimlerinin de Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından denetiminin sağlanması gerektiği kaydedildi. AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir