• DOLAR 32.556
  • EURO 34.904
  • ALTIN 2421.381
  • ...
Rusya`nın Golan Talebine BM Engeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler, Rusya`nın Golan Tepeleri`ndeki askerlerini çeken Avusturya`nın yerine bölgeye asker gönderme talebinin kabul edilemeyeceğini açıkladı.

BM tarafından yapılan açıklamada Suriye ile İsrail arasında yaklaşık 40 yıl önce imzalanan bir anlaşmanın Golan Tepeleri`ne BM Güvenlik Konseyi`nin daimi üyesi olan ülkelerin asker konuşlandırmasını yasakladığı belirtildi.

ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin, 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi`nin daimi üyeleri ve veto hakları bulunuyor.

RUSYA: ANLAŞMADA DEĞİŞİKLİK YAPILABİLİR

Rusya`nın BM Büyükelçisi Vitaly Churkin ise anlaşmayı gayet iyi bildiklerini, fakat asker gönderme isteklerini İsrail ve Suriye`nin de arzusu olduğunu düşündükleri için açıkladıklarını bildirdi. Vitaly Churkin ayrıca 39 yıl önce imzalanan anlaşmada aradan geçen zaman boyunca ortaya çıkan yeni durumlar sebebiyle değişiklik yapılabileceğini söyledi.

Diğer yandan BM`nin Avusturya`nın askerlerini çekmesi üzerine Filipinler ve Hindistan`dan askerlerini artırmasını istediği, bu olmazsa bölgeye asker gönderecek başka ülkeler arayışı içine gireceği belirtiliyor.

Avusturya, Suriye`deki iç savaşın kötüye gitmesi gerekçesiyle Golan`da BM Barış Gücü bünyesinde görev yapan askerlerini çekme kararı almıştı. Bin kadar BM Barış Gücü askerinden 380`i Avusturya askeriydi.

Golan Tepeleri`nde görev yapan Japon askerleri Suriye`deki savaşın öncesinde bölgeden çekilmişti. Fiji ise çekilen Hırvatistan askerleri yerine asker göndereceğini açıklamıştı.

Golan Tepeleri civarında Suriye ordusu ile muhalifler arasında şiddetli çatışmalar meydana geliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir