• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Putin: Fiyatlar fırlayacak!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rus lider, şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye'nin çabalarına ve diğer ülkelerin tekliflerine gelince, örneğin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya-Ukrayna müzakerelerinde arabuluculuk teklifinde bulundu. Bu fırsata sahiplerdi de. Bu teklifi yapan tüm dostlarımıza minnettarız."

Putin, Gazprom'un gaz arzı konusundaki sözleşmeden doğan yükümlülüklerini her zaman yerine getireceğini söyledi.

Yaptığı açıklamada Rusya lideri, "Gazprom her zaman tüm yükümlülüklerini yerine getirdi, getiriyor ve getirme niyetinde. Ortaklarımızın kendi hatalarını Rusya ve Gazprom'a yüklemeleri veya değiştirmeye çalışmaları için hiçbir dayanak yok" ifadelerini kullandı.

Putin, Gazprom'un Avrupa'nın ihtiyaç duyduğu kadar gazı pompalamaya hazır olmasına rağmen Batılı ülkelerin enerji yollarını kapattığını ve gaz kaynaklarına yaptırımlar uyguladığını belirterek, Avrupa'nın petrol ticareti konusunda 'aynı suda iki kez yıkandığını' da sözlerine ekledi.

Rus lider ayrıca, Kiev'in Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa'ya geçiş istasyonlarından biri olan Sokhranivka giriş noktasını siyasi nedenlerle kapattığını belirtti.

Rusya'dan petrol ihracatını sınırlama önerilerinin doğalgazdakine benzer bir durumla sonuçlanacağını ve fiyatların fırlayacağını söyleyen Putin, şöyle konuştu:

"Şu anda Rus petrolünün hacminin sınırlandırılması hakkında her türlü histerik fikri duyuyoruz. Bütün bunlar doğalgazda oluyor. Yüksek eğitimli insanların bunu söylemesi de şaşırtıcı. Sonuç aynı olacak, fiyatlar yükselecek. Petrol fiyatları fırlayacak."

Putin, uluslararası kuruluşlarla yapılan anlaşmanın hala geçerli olduğunu, kimse resmen itiraz etmediği için Rus tahıl ihracatı üzerindeki kısıtlamalardan vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.

Putin, "Öncelikle konuyu paket çözüm olacak şekilde ortaya koyduk. Spesifik olarak, Ukrayna tahıllarının ihracatını kolaylaştıracağız, ancak Rus tahıllarının hava taşımacılığı ile ilgili tüm kısıtlamaların kaldırılacağını varsayıyoruz. Şimdiye kadar bu konudaki uluslararası anlaşmalara Amerikalı ortaklarımız da dahil olmak üzere hiç kimse itiraz etmedi." ifadelerini kullandı. 

Putin, "Bildiğiniz gibi, Rus gübrelerinin dünya pazarına arzı üzerindeki kısıtlama Amerikalılar tarafından fiilen kaldırıldı. Durumu içtenlikle iyileştirmek isterlerse, Rus tahıllarının ihracatında da aynı şeyin olacağını umuyorum. "Uluslararası gıda pazarları için zaten hazırız. 30 milyon ton tahıl ihracat potansiyelimiz var ve bu yıl 50 milyon tona ulaşacak" dedi.

SPUTNİK

Bu haberler de ilginizi çekebilir