• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
10 Milyon Suriyeli Açlıkla Karşı Karşıya
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler (BM), iç savaşın devam ettiği Suriye’de 10 milyondan fazla kişinin sene sonuna kadar insanî yardıma muhtaç hale geleceği uyarısında bulundu.

BM’nin daha önceki 3 milyar dolarlık yardım çağrısında meblağ da, durumun kötüye gitmesi sebebiyle tashih edilerek 5,2 milyar dolara çıkarıldı. Böylelikle Suriye’ye insanî yardım için BM tarihindeki en büyük yardım kampanyası başlatılmış oldu. Suriye’de durumun tahminlerin ötesinde kötüye gittiğinin altını çizen BM İnsani Yardım Şefi Valerie Amos, Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında şiddetini artıran krizin ülkenin geneline yayıldığını hatırlattı.

Daha önce 2013 yılında ülkedeki 4 milyon insanın yardıma muhtaç olacağını belirleyen BM yetkilileri, bu rakamı an itibarıyla 7 milyon olarak tahmin ederek, sene sonu itibarıyla da nüfusun yarısına tekabül eden 10 milyon kişiye çıkacağını öngördüklerini belirtti. Türkiye, Irak, Ürdün ve Lübnan gibi komşu ülkelere sığınan mülteci nüfusunun da sene sonuna kadar 3,5 milyona ulaşması bekleniyor. Amos, krizin başlangıcından beri 80 binden fazla insanın öldüğü ülkedeki insanî sefaleti anlattığı konuşmasında, durumu “dehşet verici ve trajik” olarak niteledi.

Ayrıca yaşanan iç savaşla son iki senede ülkenin 20 yıl geriye gittiği belirtildi. Ülkedeki gıda ve ilaç ihtiyacı had safhada. Savaş ekonomisi nedeniyle gıda fiyatları da çok yüksek seyrediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yaptığı açıklamaya göre ülkede tifo, sarılık, dizanteri ve kolera salgını umumî sağlığı tehdit ediyor. Ülkedeki devlet hastanelerinin üçte biri hizmet ver(e)mezken içme suyu kaynaklarına ulaşım da yer yer engelleniyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir