• DOLAR 32.39
  • EURO 35.103
  • ALTIN 2326.501
  • ...
 Diyarbakır`a Cemevi: Çok Kültürlülük mü; Popülizm mi?!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Konuyla ilgili yapılan haber ve duyurularda Cemevi’nin yapılış gerekçesi olarak “Çok kültürlülük” gösteriliyor. Türkiye’de Alevilerin de tıpkı diğer siyasi-dini-mezhebi gruplar bir takım sorunlarının olduğu bilinmektedir. Bir taraftan devlet kaynaklı çeşitli baskılara maruz bırakılırken diğer taraftan da sol gruplar Aleviler üzerine büyük oyunlar oynadı. Deyim yerindeyse Aleviler geleneksel devlet politikaları ile sol grupların ideolojik dayatmaları arasında sıkışıp bu güne geldiler.

Elbette Alevilerin yaşadıkları bölgelerde istekleri doğrultusunda ihtiyaç duydukları cemevleri kurulmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak Alevilerin yok denecek durumda oldukları Diyarbakır’da belediye eliyle bir Cemevinin inşa edilmesi, gerekçe olarak da “Çok kültürlülüğün” gösterilmesi meselenin ihtiyaç sınırlarını aşan popülist bir yaklaşım barındırdığını ortaya koymaktadır.

Cemevi haberinin yapıldığı bir haber sitesinde okuyucuların yaptığı farklı yorumlar aslında genel bir bakış açısını ortaya koymaktadır.

Anlatım ve imla hatalarına dokunmadan o yorumlardan birkaçını aşağıya alıyoruz:

-hevi

dunya medeniyeti kürtlerden öğrendi şimdide özgürlüğü ve inançları saygıyı öğretiyor dunyaya diyarbakı buyukşehir belediyesini bdp ve dtk yı kutluyorum.

-miroğlu

hayırlı olsun, yakında kilise de yaparsınız, ateş tapınağı da ama cami yapmak...

-alevi..

bu ne diyarbakırda alevi varmı ki kardeş..talep varmı..sen hiç camiye bir çivi çaktınmı..yap yap..arada kalanlarda senin ne olduğunu öğrensin..

-imad

belediyemize yakışır,zılgıtlarla açılması lazım. Tesettür seferberliğine tahammül edemeyenler,cm evi açılışında kına yakacaklardır,nede olsa cem evi.
alevilerin haklarına saygı gösterenler, müslümanlarında haklarına saygı göstermelidirler.

-sozdar amed

aleviliğiğe karşı değilm ama belediyenin yapması bana çok itici geliyor o zaman ben bir sünni olarak banada camii yapsın yoksa şöle anların belediye aleviliği daha yakın ideolojimi görüyor

-ciyawar

Pardon ama bu hizmete karsi cikanlara bi anlam veremedim. hosgörü kapasiteniz bu kadar mi düsük, ben alevi degilim ama bu hizmeti sonuna kadar destekliyorum. sen baskasinin inancina saygi duyacaksin ki onlar da seninkine saygi göstersin. benim bildigim islam dininde de böyle, yanlis biliyosam itiraz eden sahislar beni düzeltsin lütfen..

-abdullah

Camiye çivi çakmayanlar, Alevilerin olmadığı yerde cemevi açıyor. Bu ne turşu!

-metin

Belediye kaç tane cami inşaa etti? bilen varsa cevaplarını bekliyoruz. aleviler olunca mı hoşgörü oluyor. budistlere de, ateistlere de ibadet yeri açsın hoşgörü.

-Liceli

Belediyenin böylebir hizmet yapmasının siyasi bir hareket olduğunu biliyoruz.Hiç bir resmi kurum cami yapmazken,halkımız kendi camisini kendisi yaparken yardımda nazlanan hatta problemler çıkartanlar,Kilise ve cemevine gelince birden himanistleşip, cömertleşiyor,hizmet yaptıklarını zannediyorlar.Kimlerin ne olduğu yavaş yavaş anlaşılmayaya başladı galiba.Bizimde camimiz yok bize de böyle bir hizmet edilse nasıl olur?

-surkentli

Hele var olan camilerimize saldırmasınlarda...

Bu haberler de ilginizi çekebilir