• DOLAR 32.426
  • EURO 35.01
  • ALTIN 2324.925
  • ...
​Emlakçılar: Konut sıkıntısının başlıca nedeni imar sorunu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Emlakçı Ali Çelik, ülke genelinde olduğu gibi Adıyaman ilinde de "kiralık daire sorunu"nun önemli bir gündem maddesi olduğunu belirterek bu sıkıntının ortadan kaldırılması için devlet eliyle toplu konut yapımına hız verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Vatandaşların kiralık veya satılık ev bulma konusunda sıkıntı çektiğini belirten Çelik, kendilerine kiralık veya satılmak üzere daire gelmemesinden yakındı.

Yüksek maliyetler nedeniyle inşaat sektörünün durgun olduğunu belirten Çelik, mevcut evlerin de vatandaşın bütçesini zorladığına dikkat çekti.

 

Çelik, "Adıyaman'da imarla ilgili büyük bir sorun var. Arz ve talep meselesinden dolayı bir açıklık var ortada. Yıllık ihtiyaç duyulan ev sayısının yarısı kadar inşa edildiğinden doğal olarak karşımıza konut ve kiralama sıkıntısı çıkıyor. Bunun nedenlerinden birisi de artan fiyatlardır. Fiyatlardaki artış beraberinde sıkıntıların oluşmasına neden oldu. Yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle üretim az olunca doğal olarak ev ihtiyacında sıkıntı yaşandı. Çevre illerin hepsinde bu sıkıntı var ancak Adıyaman'da daha çok yaşanıyor. İmar meselesine gelince Adıyaman'da bu büyük bir sorun. Müteahhitler veya vatandaşalar ev yapmak için arsa talebinde bulunuyor fakat arsa yok. Esentepe Mahallesi'nde imar açılacağı söylendi henüz bir gelişme yok. Adıyaman'ın etrafı komple imara kapalı olduğundan maalesef bu sıkıntı yaşanıyor." ifadelerini kullandı.

"İmardaki yoğunluk konut sorunun yaşanmasının nedenlerinden biri"

Çelik, "İmardaki yoğunluk da konut sorunun yaşanmasına neden oluyor. Mesele Bahçecik Mahallesi'nde yoğunluk 0,90'dır. 500 Metrekare bir arsada sadece bir daire çıkabiliyor. Bulvar üzeri 8 kata imarlı iken bir arka sokakta 3 kat imar verilmiş, bu durumun düzeltilmesi lazımdır. Yoksa bu sıkıntı daha da büyüyecektir. Belediyeden parklardan ve yollardan taviz vermesini istemiyoruz ama imarda bir düzeltme yapıp kat artırımına gitmeleri gerekiyor. Adıyaman'da dikey bina yok. 10 katın üzerine çıkınca dikey bina oluyor, Adıyaman'da en fazla 9 katlı binalar var." dedi.

"Adıyaman'da kiralar çok yüksek"

Çelik, sanayi şehri olmamasına ve giriş çıkışları çok az olmasına rağmen Adıyaman'da kiraların halkın bütçesinin üzerinde olduğunu söyledi.

Çelik, "Adıyaman'da şu an kiralar maalesef çok yüksek. Doğalgazı olmayan bir ev dahi 800 TL kira ile ancak kiralanabiliyor. Şu an normal evler 3 bin ile 3 bin 500 arasında kiralanıyor. Asgari ücretli vatandaşlar maaşının yarısını verse dahi normal bir ev kiralayamıyor. Günlük üç, beş kişi kiralık ev soruyor fakat elimizde kiralık ev olmadığını söylüyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir