• DOLAR 32.368
  • EURO 34.997
  • ALTIN 2325.305
  • ...
Osmaniye T Tipi`nde Mahkumlara Hak Kısıtlaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
OSMANİYE - İnsan hakları ihlalleri ile sık sık ülke basınında yer bulan Toprakkale T Tipi Kapalı Cezaevi`nde bu sefer de mahkûmlara yönelik hak kısıtlamaları olduğu iddia edildi.
 
Toprakkale T Tipi Kapalı Cezaevi`nde yatan mahkûmların, yakınlarına aktardığı bilgiye göre; mahkûmlar, sorunlarını iletmek için randevu talep ettiği cezaevi idaresi ile bir türlü görüşemezken, en temel hakları olan açık görüşler sürekli çok kısa tutuluyor. Ayrıca birçok cezaevinde başlayan eş görüşü uygulaması bir türlü uygulamaya konulmuyor.
 
Mahkumlar sorunlarını aktaracak muhatap bulamıyor
Konuyla ilgili İLKHA`ya konuşan mahkûm yakınlarından Mehmet Kaplan; "Osmaniye T Tipi Kapalı Cezaevi`nde yatmakta olan Enver Kaplan`ın kardeşiyim. Ağabeyim ve koğuş arkadaşları, cezaevindeki bazı sıkıntılarını bize aktardılar. Bunlardan bir tanesi cezaevi müdürünün kendilerini muhatap almaması. Mesela bazı mahkumlar üniversite okuyor, sınavlara hazırlanıyor. Bununla ilgili müdür beyle görüşmeleri gerekiyor ve bazen farklı illerle giderek sınava girmeleri gerekiyor, müdür kendileri ile görüşmüyor. O kadar dilekçe yazmalarına rağmen müdür hala kendileri ile görüşmemiş. Bununla beraber diğer cezaevi memurları da mahkûmları kale almıyor" dedi.
 
Görüşler çok kısa tutuluyor
Daha önce de Osmaniye T Tipi Kapalı Cezaevi`nde sıkıntılar olduğunu ancak gerekli girişimlerle bunların kısmen aşıldığını belirten Kaplan, "Daha öncelerden de görüş sıkıntıları, bayanların görüş giriş-çıkışlarında örtü ve aramalarıyla ilgili sıkıntıları yaşamıştık. Bunları bir nebze de olsun aştık. Yalnız hala görüşler çok kısa tutularak bize sıkıntı çıkartıyorlar. Görüşler yarım saat ile bir saat arası iken cezaevi yönetimi, müdüründen gardiyanına kadar kendi rahatlarını düşünüp sürekli bizi en az süre olarak yarım saat görüştürüyorlar. Yani bu süreyi 45 dakika veya bir saat olarak tutmuyorlar, bunu devamlı yarım saatte sabitliyorlar" dedi.
 
Eş görüşleri hala başlamadı
Birçok cezaevinde başlayan eş görüşmelerinin Osmaniye`de başlatılmadığına dikkat çeken Kaplan, cezaevi idaresi tarafından buna benzer birçok hak kısıtlamasının mevcut olduğunu söyledi.
 
Konuyla ilgili görüştüğümüz mahkum yakınlarından Ziya Yüce ile Muhammed Tilki de, cezaevi idaresinin mahkumların görüşme taleplerini sürekli ertelediğini, ziyaretçi görüşlerinin kısa tutulup eş görüşmelerinin hala başlatılmadığını doğruladılar.
 
Öte yandan; söz konusu iddialarla ilgili telefonda görüştüğümüz avukat Mehdi Oğuz da, Toprakkale T Tipi Kapalı Cezaevi`nde kalan müvekkillerinin de aynı şikâyetleri dile getirdiklerini aktardı.
 
Cezaevi idaresinin mahkûmlara yönelik uyguladığı hak kısıtlamalarının hukuksuz olduğunu belirten Oğuz, sorunun çözümü için yetkilileri göreve çağırdı. (Ayhan Kaya - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir