• DOLAR 32.59
  • EURO 34.832
  • ALTIN 2495.732
  • ...
AB'de Rusya çatlağı: "Kendi ayaklarına sıktılar"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle AB'nin Moskova'ya yönelik uyguladığı yaptırımlar Rusya'dan çok Avrupa'yı vururken ittifakta çatlak her geçen gün artıyor.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği'nin Rusya'ya karşı 'düşüncesizce' uyguladığı ekonomik yaptırımlarla "kendini ciğerlerinden vurduğunu" ve kaldırılmadığı takdirde de bu yaptırımların Avrupa ekonomisini yok etme riski taşıdığını dile getirdi.

Brüksel'in Moskova'ya yönelik yaptırımlarına karşı çıkan ve eleştiren Orban, devlet radyosuna verdiği mülakatta "Başlangıçta sadece kendi ayağımıza kurşun sıktığımızı düşünmüştüm ama şimdi Avrupa ekonomisinin kendi ciğerlerine kurşun sıktığı ve nefes nefese kaldığı açık" ifadelerini kullandı. 

Ukrayna'nın yardıma ihtiyacı olduğunu ancak yaptırımların Rusya'yı zayıflatmadığını ve aylardır devam eden savaşa bir çözüm getirmediğini de belirten Orban, bunun daha ziyade Avrupa ekonomisine geniş çaplı zarar verdiğini belirtti ve Avrupalı liderlerin stratejilerini yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini söyledi.

Rusya'nın şubat ayında Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana Avrupa'ya gaz arzı hayli azaldı ve yakıt maliyetleri yükseldi.

Bu da AB ülkelerini tedarik yollarını çeşitlendirmek için çabalamaya itti.

"Yaptırımlar Ukrayna'ya yardımcı olmuyor, Avrupa ekonomisi için kötü ve böyle devam ederse Avrupa ekonomisini öldürecekler. Şu anda gördüğümüz şey dayanılmaz." ifadelerini kullanan Macar Başbakan,  tepkisini şöyle sürdürdü:

"Brüksel'de liderlerin yanlış hesap yaptıklarını, yaptırım politikasının yanlış varsayımlara dayandığını ve (stratejinin) değiştirilmesi gerektiğini kabul edecekleri gerçek zaman gelmeli." 

Macaristan'da hükümet Avrupa'daki arz kesintileri ve artan enerji fiyatları nedeniyle "enerji acil durumu" ilan etmişti. 

Budapeşte yönetimi, yeterli arzı sağlamak için yerli enerji üretim kapasitesini arttıracağını da duyurmuştu. 

Fosil yakıtlarda büyük ölçüde Moskova'ya bağımlı olan Macaristan, geçtiğimiz yıl Rus devlet enerji şirketi Gazprom ile doğalgaz alımı için 15 yıllık bir anlaşma imzalamıştı. 

Macaristan, petrolünün yaklaşık yüzde 65'ini ve gazının yüzde 85'ini Rusya'dan alıyor.

Orban, Rusya'nın askeri harekatı öncesi 22 Şubat'ta Moskova'ya gelerek Rusya lideri Vladimir Putin'le görüşmüştü

Bu haberler de ilginizi çekebilir