• DOLAR 32.382
  • EURO 35.036
  • ALTIN 2326.3
  • ...
Gezi Parkı Olayları Kredi Notu İçin Tehdit Değil
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings`den yapılan yazılı açıklamada, "Türkiye’de protestoların mevcut durumu kredi notu için tehdit oluşturmamaktadır. Huzursuzluğun seviyesi kredi notundaki politik istikrar toleransı içerisinde yer almaktadır. Protestoların ekonomik etkisi az" denildi.

Açıklamada, "Düşük politik istikrar ve özellikle Dünya Bankası’nın hesap verilebilirlik göstergeleri Türkiye’nin uzun zamandır ülke notu profili özelliklerinden biri halinde ve kredi derecelendirme değerlendirmelerinde zayıflık olarak görülmektedir" görüşü ifade edildi.

Arap Baharı ile paralellik abartılmamalı

Türkiye’nin 2014-2015 yıllarında oldukça yoğun bir seçim takvimi olduğuna işaret edilen açıklamada, "Türkiye’nin seküler muhalefeti sesini duyurmakta zorlanıyor. Arap Baharı ile paralellikler abartılmamalı. Şu ana kadar gösteriler, halkın eğitimli orta sınıfını kendisine çekti. AK Parti’nin demokratik meşruluğu ve güçlü bir parlamento çoğunluğu, iyi anket sonuçları mevcut” denildi.

Fitch`in açıklamasında şunlar kaydedildi:

"Bütün bunlara rağmen, protestolar hükümetin anayasa reformu ve başkanlık için artırılmış güçler konusundaki duruşunu yeniden değerlendirmesine neden olabilir. Hali hazırda protestoların seviyesi son yıllarda Arap dünyasında yaşanan ekonomik bozulmaya neden olacak seviyede değil.

Ekonomi iyi bir performans sergiledi

Türk ekonomisi son derece iyi bir performans sergiledi. Enflasyon düşerken, işsizlik oranı 2012 yılında son 7 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 9,2 oranına indi. Türkiye’nin cari açığı, kısa vadeli borcu yüksek olsa da, ülke finansman açısından Lehman Brothers sonrası süreçte dirençli olduğunu kanıtladı. Küresel likiditenin bolluğu cari açık finansmanını destekledi ve uluslararası rezervler Nisan ayında yaklaşık 114 milyar dolara ulaştı”

Açıklamada, "Bütün bunlara rağmen, (süreç) otoritelerin protestolara nasıl karşılık vereceğine bağlı” görüşüne yer verilirken, siyasi ve sosyal huzursuzluğun süreklilik arz etmesi turizm ve kısa vadeli sermaye girişlerini etkileyebileceği ve enflasyonu yükseltip, büyümeye zarar verebileceği ifade edildi.

Fitch Türkiye`nin kredi notunu kasım ayında yatırım yapılabilir seviye olan BBB-`ye yükseltmişti.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir