• DOLAR 32.571
  • EURO 34.905
  • ALTIN 2437.781
  • ...
ABD`nin `Takip` Özrü Kabahatinden Büyük
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD yönetimi; deniz ötesindeki Google, Facebook ve Skype gibi internet sunucularını kullanan kişilere ait bilgilerin yaklaşık 6 yıldan beri takip edildiğini itiraf etti.

Ulusal Güvenlik Ajansı tarafından yapılan açıklamada konuyla ilgili The Guardian ve Washington Post`ta çıkan haberler doğrulanarak, ABD`de toplanan kayıtların yedi yıldır temizlenmek istendiği de belirtildi.

Kayıtları toplayan ABD Ulusal Güvenlik Ajansı`nın ABD eski Devlet Başkanı George W. Bush zamanında başlayan dinleme ve kayıt faaliyetlerinin Barack Obama`nın yönetimi altında iyice yaygınlık kazandığı belirtiliyor.

ABD yönetimi ise dinleme ve kayıtların yasal olduğunu ve Kongre tarafından bilindiğini savunuyor. ABD yönetimi, internet kullanıcılarının bilgilerini Kongre`nin onayladığı ``yabancı istihbarat yasası``na istinaden topladığını iddia ediyor.

ABD yönetiminin kendi vatandaşları ve başka ülkelerdeki insanlara ait telefon ve internet kayıtlarını takip ettiği uzun zamandır biliniyordu. Fakat bu boyuttaki bir takip faaliyeti ilk kez açığa çıkıyor. Şimdilik açığa çıkan bilgilere göre, ABD yönetimi; internet sağlayıcılarından kullanıcılarına ait e-mail, sohbet, video, fotoğraf, veri ve dosya transferi, video konferans ve oturum bilgilerini topluyor.

Ulusal Güvenlik Ajansı`nın internet takibi için bu iş için özel olarak geliştirilmiş ``Prism`` adlı bir programı kullandığı kaydediliyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir