• DOLAR 32.511
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2492.214
  • ...
İlk defa kredi derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından not alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın ilgili kuruluşu İlbank, görünümünü yatırım yapılabilir seviyeye çıkardı. Fitch bankanın, uzun vadeli yerli para kredi notunun BBB-, uzun vadeli yerli para kredi notunun BBB, ulusal uzun vadeli kredi notunun AAA, kısa vadeli yabancı para kredi notunun F3 ve görünümünün de durağan olduğunu bildirdi.
 
Konuyla ilgili açıklama yapan İller Bankası Genel Müdürü Tuncay Karaman, İller Bankası`nın bankacılık ve finans sektöründe yaşanan değişimleri yakından takip etmeye başladıklarını belirterek, bu amaçla Fitch Ratings Limited Şirketine kredi değerlendirmesi başvurusu yaptıklarını kaydetti.
 
Karaman, son yıllarda İlbank`ın uluslar arası arenadan fon sağlamaya başlaması nedeniyle bu değerlendirme sonuçlarının olumlu olmasının kendileri için önemli bir gösterge olduğunu vurguladı.
 
Uzun vadeli yabancı para kredi notunun BBB-/Durağan olarak belirlenmesinin İlbank`ın yatırım yapılabilir bir noktada olduğunu gösterdiğini ifade eden Karaman, "Bankamızın bu notu, Türkiye`nin 20 yıla yakın bir süre sonra ilk kez yatırım yapılabilir seviye olan `BBB-` notu ile aynıdır. Bu durum, Türkiye`nin güçlü ekonomisi, olumlu büyüme beklentileri, istikrarlı kamu maliyesi, olumlu borç göstergeleri, güçlü ve derinleşen finansal sisteminin etkili olduğunu göstermektedir" diye konuştu.
 
Notumuzu yükseltebiliriz
 
Karaman, Bankanın Uzun Vadeli Yerli Para Kredi Notunun BBB/Durağan olarak Türkiye ile aynı seviyede olduğunu, bu durumun bankanın kredi değerliğinin `iyi` olduğunu gösterdiğini vurgulayarak "Mevcut notun yukarı çekilme ihtimali yüksektir" dedi.
 
Bankanın Ulusal Uzun Vadeli Kredi Notunun AAA düzeyinde gerçekleşmesiyle yatırım yapılabilir ve kredi kalitesi yüksek bir kurum olduğuna işaret eden Karaman, diğer bankalarla kıyaslandığında bu notların İller Bankasının aktif yapısı, sermaye gücü ve kredi kalitesinin sektör içindeki yerini göstermesi açısından önemli olduğunu belirtti. Karaman, bu değerlendirme sonrası Bankanın yerel yönetimlerin finansmanındaki aktif rolü ve katkısı göz önüne alındığında ilerleyen zamanda özellikle kentsel dönüşüm projelerine sağladığı ve sağlayacağı finansal destekler ile ülkenin büyüme rakamları üzerinde pozitif etki oluşturacağını sözlerine ekledi. (İLKHA)