• DOLAR 32.399
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2326.275
  • ...
Ekonomik Kriz Kıta`ya Yayılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ekonomik kriz ve işsizlike boğuşan Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde hemen her gün yapılan hükümet karşıtı gösterilerin en büyüklerinden biri dün Belçika`nın başkenti Brüksel`de yapıldı. Farklı Avrupa ülkelerinden de katılımların olduğu gösteride onbinlerce çalışan, kemer sıkma önlemlerine karşı yürüdü. Kamu ve özel sendikaların ulusal düzdeydeki eylemlerine ülke çapında yüzbinlerce çalışanın katıldığı kaydedilirken Yunanistan, Portekiz, İspanya ve Almanya`da da `kemer sıkmaya` karşı protestolar yapıldı. Madrid`de kitleler `Evet yapabilirsiniz!`, `İşten çıkarmalara son!` yazılı pankartlarla hükümeti önlem almaya çağırdı.

TAVALI PROTESTO

Aynı zamanda AB`nin de başkenti sayılan Brüksel`deki ptotestoda, bazı gençlerin, elerinde tavalar ve tişörtlerinde `bir rüyam vardı` afişleriyle yürümesi dikkat çekti. Hükümeti eleştiren genç çalışanlar, siyasilerin neden olduğu krizin faturasının kendilerine kesilmesine isyan etti. Atılan sloganlarda ve yapılan konuşmalarda, krizin bedelinin çalışanlara ödetilemeyeceği mesajı verildi. Sendikalara göre 35 bin kişinin katıldığı gösterilerde vergi adaletinin sağlanması, işçilerin maaşlarının dondurulması girişiminden vazgeçilmesi ve işten çıkarmaların engellenmesi talep edildi.

KRİZ KITAYA YAYILIYOR

Bu arada, 2009`dan bu yana krizle boğuşan Yunanistan`da da insanlar dün yine sokaklardaydı. Atina`da Klimaka adlı kurumun organize ettiği protestoya işsiz Yunanlılar katıldı. Fransa, İspanya, Protekiz`de de artan işsizlikten dolayı hemen her gün protestolar düzenleniyor. Almanya`nın finans merkezi Framkfurt`ta geçen Cuma başlayan `blockupy" eyleminin ise Avrupa`nın diğer kentlerine de yayıldığı kaydediliyor.

Roma`da acil kriz toplantısı

Avrupa Birliği`nin (AB) resmi para birimi avroyu kullanan ülkelerden Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya`nın maliye ve çalışma bakanları, 14 Haziran`da İtalya`nın başkenti Roma`da yapılacak zirvede bir araya gelecek. `Kriz ve işsizliğin` ele alınacağı zirvenin, 27-28 Haziran`da Brüksel`de yapılacak Avrupa Konseyi zirvesi öncesi hazırlık amacını taşıdığı belirtildi.

İspanya`da günde 27 gösteri oluyor

İspanya`da hükümetin uyguladığı politikalardan memnun olmayan vatandaşların günde ortalama 27 gösteri düzenlediği bildirildi. Europa Press ajansının verdiği bilgiye göre, 2013`ün yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarında 2 bin 430 gösteri meydana geldi. Bu yılın ilk üç ayında 2012`ye göre gösterilerin yüzde 68 artış gösterdiği not edilirken gösterilerde 200 polisin yarandığı belirtildi. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir