• DOLAR 32.552
  • EURO 34.919
  • ALTIN 2426.69
  • ...
Biden yazdı: Suudi Arabistan’a neden gidiyorum?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Biden makalede, “Gelecek hafta, ABD’nin bölgedeki iletişimi açısından daha umut vadeden bir dönem başlatmak için Ortadoğu'ya gideceğim” ifadelerini kullandı.

Bölgenin değiştiğini, güvenli ve entegre bir Ortadoğu’nun ABD’ye birçok yönden fayda sağladığını vurgulayan Biden şöyle yazdı;

“Su yolları, küresel ticaret ve güvendiğimiz tedarik zincirleri için çok önemlidir. Enerji kaynakları, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının küresel arz üzerindeki etkisini azaltmak için hayati önem taşıyor. Çatışma yoluyla ayrılmak yerine diplomasi ve işbirliği yoluyla bir araya gelen bir bölgenin, anavatanımızı tehdit eden şiddetli radikalizm veya ABD askeri kuvvetlerine ve ailelerine yeni yükler getirebilecek yeni savaşlara yol açması daha az olasıdır. Bu senaryodan kaçınmak benim için büyük önem taşıyor. Hedeflerimize ulaşmak için yüz yüze görüşmeler de dahil olmak üzere yoğun bir diplomasi izleyeceğim.”

Ortadoğu’nun, 18 ay önce görevi devraldığı dönemden daha istikrarlı ve güvenli olduğunu iddia eden Biden, göreve başlamasından bir ay önce Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği’nde meydana gelen saldırılara atıfta bulunuldu.

Biden, ABD eski Başkanı Donald Trump’ın ismini anmadan, eski başkanın bu saldırıları caydırmak için defalarca B-52 bombardıman uçaklarının bölgeye uçmasını emrettiğini ancak bu hamlenin başarısız olduğunu ve saldırıların devam ettiğini belirtti.

Biden, İran hakkında şunları yazdı;

“Avrupa ve dünyadaki müttefikler ve ortaklarla bu konuda tekrar bir araya geldik. İran, selefimin çekildiği nükleer anlaşmaya dönene kadar tecrit edilmiş durumda ve onun yerine geçebilecek hiçbir planı yok. Geçen ay, 30’dan fazla ülke İran’ın geçmişteki nükleer faaliyetleri nedeniyle Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile işbirliği yapmamasını kınamak için bize katıldı. Yönetimim, İran 2015 tarihli nükleer anlaşmasına uyum sağlamaya hazır olana kadar diplomatik ve ekonomik baskıyı artırmaya devam edecek.”

Irak’ta ABD’nin savaş misyonunu sonlandırdıklarını belirten Biden, “Askeri varlığımızı şimdi DEAŞ’ın yeniden canlanmasını önlemeye adamış hale getirdik. ABD’lilere yönelik tehditlere de karşılık verdik. İran destekli saldırıların oranı iki yıl öncesine kıyasla keskin bir düşüş yaşadı. Şubat ayında Suriye’de, DEAŞ lideri Hacı Abdullah’ı etkisiz hale getirerek, ABD’nin terör tehditlerini ortadan kaldırma kapasitesini gösterdik” ifadelerine yer verdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir